Les guinguetes de platja de Barcelona obriran demà i mantenint les 30 taules per establiment

Els 'xiringuitos' tindran una rebaixa del 75% de les taxes per a la temporada 2020

Publicitat

La quinzena de guinguetes de platja de Barcelona obriran finalment aquest estiu després d’un acord a última hora amb l’Ajuntament de Barcelona. Els ‘xiringuitos’ iniciaran temporada demà dilluns 25 de maig -coincidint amb l’entrada a la fase 1 de la capital catalana- i mantenint el màxim de 30 taules per establiment. Per fer-ho possible s’habilitaran tarimes i passeres perquè les taules es puguin distribuir amb les mesures de distanciament establertes i, en espais addicionals, es permetrà la instal·lació de para-sols. En paral·lel, el consistori i els propietaris de les guinguetes han pactat una rebaixa del 75% de les taxes municipals per a la temporada 2020, que es podria allargar al 2021 si les mesures d’excepcionalitat continuen vigents.

Les 5.500 terrasses de locals de restauració, obertes

Segons l’acord a dues bandes, l’Ajuntament de Barcelona també retornarà el 100% dels dies que les guinguetes no han pogut obrir a causa de l’estat d’alarma previs a 25 de maig i es permetrà que la temporada s’allargui fins al 30 de novembre. En paral·lel, i amb l’entrada en la fase 1 de desescalada, es podran obrir les 5.500 terrasses dels locals de restauració de la ciutat, complint amb les mesures establertes de distanciament social i distribució d’usos a la via pública. Els comerços de Barcelona en canvi no varien la seva situació respecte la fase 0 avançada que ja ha viscut la capital catalana aquesta setmana. Així, poden obrir els comerços de menys de 400 m2 i els de més de 400 han de limitar la superfície a aquests metres.

L’aforament ha de ser del 30% de l’habitual. Des del passat 18 de maig, un 82% dels comerços de Barcelona ha pujat la persiana, segons les dades recollides pels serveis de comerç de cada districte. La majoria de comerços que no han obert han mostrat la voluntat de fer-ho en els propers dies. Pel que fa a les trobades de persones, a partir de demà estaran permeses fins a un màxim de de 10 persones, en domicilis particulars, terrasses o via pública, sempre que es pugui garantir un distanciament de 2 metres i amb ús de mascareta.

Publicitat

Reforç trens i busos a TMB

Per poder garantir una mobilitat segura, TMB incrementa demà dilluns l’oferta de trens i autobusos amb reforços especials a les hores punta i a les línies de més afluència. L’Ajuntament de Barcelona recorda a tota la ciutadania que l’ús de mascareta és obligatori al transport públic, recomana planificar els desplaçaments i evitar, en la mesura del possible, les hores punta. TMB també reforça el personal de seguretat per facilitar els fluxos de persones allà on sigui necessari.

Per facilitar els desplaçament a peu i amb bicicleta, el consistori barceloní està adaptant els carrers de la ciutat perquè la ciutadania pugui moure’s de forma “segura i sostenible”. “Els últims set grans àmbits de la ciutat alliberats per caminar-hi en cap de setmana fan que ja s’hagin guanyat 501.756 m2 per al vianant”, recorda l’Ajuntament de Barcelona.

100% dels serveis de neteja i recollida de residus

A partir de demà dilluns s’incorpora la totalitat del personal disponible per reprendre el 100% dels serveis de neteja municipals amb la freqüència habitual. Els serveis mantindran les mesures de seguretat per als treballadors, la minimització de l’ús dels vestuaris, la sortida esglaonada dels equips i la desinfecció dels espais de contacte dels centres de treball. Els serveis de desinfecció dels entorns sensibles, mercats, supermercats, hospitals, centres sanitaris i farmàcies, així com la desinfecció de contenidors es mantindran actius.

34.000 usuaris de punts verds en dues setmanes

Pel que fa als serveis de recollida de residus, des de dilluns passat està restablert el servei de recollida de mobles i es recorda a la ciutadania la necessitat de respectar el dia i els horaris per treure els mobles i trastos al carrer, per poder garantir la retirada durant la nit. També es reprenen els serveis auxiliars de recollida com ara el manteniment preventiu de contenidors i papereres o els serveis de moviments de contenidors. D’altra banda, els punts verds recuperen l’activitat també en horari de tarda, adaptant els horaris per condicionar i netejar els espais. Durant les dues setmanes que han funcionat en horari de matí, els punts verds han tingut 34.000 usuaris.

Reobertura i aforament limitat als cementiris de la ciutat

Coincidint amb la fase 1 de desescalada, els cementiris de Barcelona tornen a obrir per poder-hi fer visites en l’horari habitual. Des de l’inici de l’emergència sanitària els recintes han estat tancats al públic i només s’ha facilitat l’accés a les famílies que han patit una pèrdua per fer-hi l’enterrament o la incineració. Totes les persones que accedeixin a les instal·lacions de Cementiris de Barcelona han de mantenir les mesures de distanciament i portar mascareta. A aquelles persones que visitin un difunt, es recomana que es dirigeixin directament a la sepultura familiar i que, si coincideixen, amb altres usuaris mantinguin la distància de seguretat.

Els objectes i draps utilitzats per a la neteja de la sepultura s’han de llençar en bosses hermèticament tancades. En aquesta fase de la desescalada s’estableix un aforament màxim als cementiris: de 50 persones als cementiris de Sants, Sarrià, Horta i Sant Gervasi; de 150 persones als cementiris de les Corts, Sant Andreu i Poblenou; i de 150 vehicles als cementiris de Montjuïc i Collserola. Pel que fa a les cerimònies de comiat, es limita la presència de familiars a un màxim de 15 persones en els enterraments a l’aire lliure i un màxim de 10 familiars en cas d’incineració, que es realitza dins les instal·lacions de cremació de Montjuïc.

Atenció presencial dels serveis municipals

L’Ajuntament de Barcelona reobre alguns serveis municipals de forma presencial. A partir de demà dilluns obren al públic 20 centres de Serveis Socials, que des de l’inici de l’emergència sanitària han continuat treballant de manera telemàtica amb un pla de contingència específic i 9 centres oberts al públic per garantir l’atenció presencial d’urgència a la ciutadania. Es reobren també progressivament les Oficines d’Atenció Ciutadana (OAC) -que només atendran els usuaris amb cita prèvia-, els serveis de Feminismes i LGTBI, els punts d’Informació i Atenció a les Dones (PIAD), el Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA), el Servei d’Atenció Socioeducativa (SAS) de l’Agència ABITS i la Unitat contra el Tràfic d’Éssers Humans (UTEH).

Índex de contagi per sota de 1 i 35 morts diàries

“La ciutat de Barcelona està preparada per entrar en la fase 1 de la desescalada amb el reforç dels serveis per garantir que el procés es fa amb totes les mesures preventives i de seguretat per a la ciutadania”, ha assenyalat el consistori, que ha apuntat que en l’actualitat el nombre mitjà de casos nous que cada persona infectada pot arribar a provocar es troba en 0,85, per sota per tant de l’1 que marcaria l’expansió del virus. “En concret, i després d’un excés de mortalitat de 3.347 defuncions addicionals a la mitjana de l’última dècada, la ciutat de Barcelona torna a registrar al voltant de 35 defuncions diàries”, ha apuntat l’ajuntament.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes