El Govern reclama 2.300M€ a l’Estat per complir les 40 mesures d’ajudes pel coronavirus

L'executiu demana doblar el fons d'ajuts a pagament de lloguers i que es facin públics els indicadors pel canvi de fases

El Govern ha fet públic aquest dissabte a la nit la bateria de mesures que exigirà al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la reunió de presidents de diumenge. Entre les 40 mesures destaquen la petició que els 2.300 MEUR que corresponen a Catalunya del total de 10.000 MEUR a repartir a l’Estat per fer front a les despeses fetes fins ara pel covid-19 s’abonin abans d’acabar el maig, d’aquí una setmana, o bé la demanda de doblar el pressupost del fons d’ajuts al pagament de lloguers, fins a 100 MEUR més a l’Estat perquè Catalunya en pogués tenir 29 MEUR més. També reclamen que el Fons Covid-19 tingui ja una data de creació i es faci el pagament “de forma urgent i immediata”. L’executiu també reclama la recuperació de competències.

El Govern també exigeix saber els índexs i indicadors per decidir els canvis de fase en la desescalada, que denuncien que són “opacs”, la suspensió de tributs i l’exempció de pagaments a la Seguretat Social per garantir la liquiditat.

El Govern exigeix mantenir els ERTO “tant com sigui necessari”, la flexibilització dels criteris d’arrelament social perquè persones en situació irregular puguin buscar feina, activar els 215 MEUR que s’havien de destinar a polítiques actives d’ocupació i una prestació per a famílies que no puguin treballar per tenir cura d’infants.

Al document, l’executiu també hi demana l’acceleració dels tràmits d’ajuts estatals del Gloria, la provisió urgent d’un fons finalista i específics per al transport públic -que assenyalen que té unes projeccions de 500 MEUR de sobrecostos fins a desembre-, un fons de renovació urbanística i un pla de cooperació territorial per a la contractació del personal PAS, laboral i docent necessari per a la implementació en el curs 2020-2021 de les mesures sanitàries i de prevenció, amb una aportació pressupostària equivalent al nombre de centres sostinguts amb fons públics i el seu alumnat.

El Govern reclama ajudes a treballadors del sector cultural, del sector de la flor i la planta ornamental i al sector vinícola i regularitzar els treballadors de la campanya agrària de l’estiu. Proposa un tipus d’IVA reduït per al sector esportiu al 10%.

A més, també demanen saber les dades dels catalans que són atrapats a l’estranger. Una altra reivindicació que Torra portarà a la reunió de presidents és la derogació del decret llei 14/2019 de mesures urgents per raons de seguretat pública en matèria d’administració digital, contractació del sector públic i telecomunicacions, conegut com a ‘Decretazo Digital’, que recorden que “limita” les competències i autònoma de la Generalitat per desplegar serveis d’identitat digital.

Pagament de deutes i superar l’infrafinançament

D’altra banda, el Govern reclama el pagament del deute pendent acumulat pel no pagament de la disposició addicional tercera de l’Estatut (710 MEUR), el deute acumulat pendent del finançament de Mossos (249 MEUR), l’increment d’òrgans judicials a Catalunya des del 2017 (11,3 MEUR més 23 MEUR d’anuals), el deute pendent dels Fons de Cohesió Sanitària i del FOGA (37 MEUR), 418 MEUR per la “manca de finançament” de l’Estat de la llei de dependència i 35 MEUR anuals pendents pel 0,7% de l’IRPF amb finalitats socials a Catalunya.

També reclamen “corregir l’infrafinançament” pels menors estrangers no acompanyats.

- Publicitat-

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Breus

Vergés assumeix totes les responsabilitats en la gestió de la crisi

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha assegurat que assumeix totes les responsabilitats que té en la gestió de la covid-19...

El vicepresident segon i ministre d'Afers Socials, Pablo Iglesias, ha afirmat que el govern espanyol "no renunciarà al diàleg amb cap força política" per...

La fiscalia actua contra el 100.2 dels presos polítics

La fiscalia ha reclamat al Tribunal Suprem que declari la seva competència per revisar els recursos contra l'aplicació de l'article 100.2 del règim penitenciari...

Colau proposa pagar fins a 1.200€ al mes per cada pis turístic que passi a lloguer social

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha ofert pagar fins a 1.200 euros al mes per cada pis turístic que passi a lloguer social de...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca