Si el 25% dels ERTO es convertís en ERO la recuperació no arribaria fins el 2026

Manpower calcula que la pèrdua d'afiliats entre febrer i abril equival a la dels nou primers mesos de la crisi financera

Publicitat

Manpower calcula que si el 25% dels ERTO es convertissin en ERO la recuperació no arribaria fins el 2026, quan s’haurien pogut reabsorbir les pèrdues d’ocupació provocades per la covid-19. Segons subratlla, entre el 28 de febrer i el 31 de març s’han perdut 883.000 afiliats, una xifra que equival a la dels nou primers mesos de la crisi financera, des de setembre del 2008 a març del 2009 o als dos primers anys de la crisi entre el 1991 i 1994. D’altra banda, amb la hipòtesi que en al segona meitat del 2020 millori l’activitat, s’hauran destruït 1,5 milions de llocs de treball, sense comptar els 1,2 milions d’autònoms que han sol·licitat la prestació per cessament d’activitat i els 4 milions de treballadors inclosos en ERTO.

En resum, doncs, Manpower avisa que l’Estat podria tardar quasi una dècada a recuperar la pèrdua d’ocupació derivada de la pandèmia. Per territoris, la caiguda de la dispersió d’afiliació a la Seguretat Social ha tingut un repartiment força desigual. Així, la franja nord de la Península, des de Galícia fins a Catalunya, ha perdut menys llocs de treball que la mitjana espanyola, mentre que els majors descensos s’han produït al centre i sud de l’Estat i les Illes Canàries. Així, la contracció a Catalunya ha estat del 3,8% mentre que a la resta de l’Estat ha estat del 4,1%.

El sector que més ha contribuït a la pèrdua d’afiliació ha estat el de la restauració, que entre febrer i abril ha retrocedit un 10,5%, amb uns 136.000 treballadors menys, aportant el 17,2% de la pèrdua d’afiliació d’aquests dos mesos. A continuació, destaquen les activitats de construcció especialitzada i la construcció d’edificis, que sumats acumulen 130.000 llocs de treball menys. També és remarcable la reducció d’afiliats en els sector comerç –excepte la venda de vehicles de motor- que ha perdut un 3,4% dels afiliats, fins als 63.000 i l’educació ho ha fet en un 5,1% (-56.000).

Per règims, al general s’han perdut 745.000 afiliats –un 5% menys i més d’un 90% del total de l’afiliació destruïda entre març i abril-; seguit dels treballadors de la llar, amb un 3% menys i 12.000 afiliats menys, i del règim d’autònoms (-1,5%, uns 47.000 afiliats menys). Quant al tipus de contractes, els temporals resulten molt més castigats, amb un 14,7% menys d’afiliats (-602.000) i que contrasta amb el descens de l’1,1% en els indefinits (-100.000 aproximadament).

Publicitat

Segons Manpower, el perfil de treballador que ha perdut la feina és el d’un home menor de 34 anys. De fet, entre els joves, el descens ha estat més acusat, amb un 8,2% d’afiliació davant del 2,8% menys entre els majors de 35 anys. Entre els 16 i 34 anys, que al febrer suposava un pes total del 25% del total, sumen més del 49% de la pèrdua total de l’afiliació. Quant al gènere, l’impacte ha sigut menor entre les dones, que amb el 46,6% del total al febrer, ha retrocedit un 3,6% (-321.000 afiliades) i ha aportat el 41% de les pèrdues. Entre els homes, la contracció ha estat del 4,6% (-471.000).

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca