Els serveis socials de Barcelona atenen a més de 34.000 persones en dos mesos

L'Ajuntament contempla obrir els 40 centres de serveis socials de la ciutat en la fase 2

Publicitat

Els centres de serveis socials de Barcelona han atès a 34.385 persones els dos primers mesos de Covid-19, un terç del que es va atendre en tot 2019 (90.000 usuaris), i un 17% d’aquestes persones no havien anat mai a aquests centres o feia més d’un any que no anaven.

La regidor de Salut, Gemma Tarafa, i la gerent de l’Institut Municipal de Serveis Socials, Laia Claverol, han detallat aquest dijous en roda de premsa telemàtica que un 80% de les 34.385 atencions han estat per alimentació i un 20% per necessitats relacionades amb l’habitatge, i que la majoria s’han atès telefònicament.

Des de l’estat d’alarma, quan es van tancar la majoria dels centres de serveis socials, nou centres s’han mantingut oberts per garantir l’atenció presencial, i els professionals han continuat treballant telemàticament, amb un pla de contingència específic.

Tarafa ha constatat una “pressió sobre la salut mental i emocional” que pot suposar la crisi sanitària, sumada a la social i a l’econòmica, per la qual cosa considera que s’han de treballar mesures estructurals en profunditat.

Publicitat

Per això ha demanat “muscular” els serveis socials i no menysprear la crisi social perquè, segons preveu, en els propers mesos augmentarà el nombre de persones que recorren a els serveis socials.

Per districtes, els centres on s’ha atès a més usuaris estan a Ciutat Vella (6.090) i Nou Barris (5.740), seguits de Sants-Montjuïc (4.628), Sant Martí (3.988), Eixample (3.963), Horta-Guinardó (2.907), Sant Andreu (2.579) i Gràcia (2.569); i on menys, a Les Corts (968) i Sarrià-Sant Gervasi (953).

3,93 milions

En aquests dos mesos s’han atorgat 9.292 ajudes d’emergència per un valor global de 3,93 milions d’euros, que han anat principalment destinades a alimentació i habitatge, la qual cosa representa un “increment considerable” respecte a febrer de 2020, quan es van aprovar 2.156 ajudes per 1,47 milions.

Els centres de serveis socials estan repartint 17.000 targetes Barcelona Solidària per poder realitzar compres, a les quals s’han afegit 12.000 targetes addicionals que s’han repartit durant la pandèmia.

A més, s’ha incrementat en un 192% el nombre d’àpats, passant dels 3.810 que es donaven abans del Covid-19 als 11.150 àpats: 2.156 es distribueixen en menjadors socials i equipaments de persones sense llar, 3.665 pícnics es reparteixen en dispositius extraordinaris i 5.329 se serveixen a domicili.

Reobertura de centres

L’Ajuntament de Barcelona reobrirà al públic el dilluns 20 dels 40 centres de serveis socials que té la ciutat; cinc més obriran per facilitar el teletreball i readaptar-se, mentre que els 15 restants ho faran en la fase 2 de la desescalada.

La reobertura serà més intensa a Ciutat Vella i Nou Barris, que concentren més demanda, i es prioritzarà als quals acudeixin per primera vegada, casos d’infància en risc, situacions de violència masclista, ancians o dependents sense suport de l’entorn i situacions d’extrema necessitat en les quals es valorarà la possibilitat d’anar al domicili.

Tarafa ha dit també que, de les 714 places que va crear l’Ajuntament per a persones vulnerables durant la pandèmia, repartides en set equipaments, entre 50 i 60 han quedat desocupades; i que fins a abril han comptabilitzat 908 persones sense llar vivint al carrer.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca