Els serveis socials de Barcelona atenen a més de 34.000 persones en dos mesos

L'Ajuntament contempla obrir els 40 centres de serveis socials de la ciutat en la fase 2

Els centres de serveis socials de Barcelona han atès a 34.385 persones els dos primers mesos de Covid-19, un terç del que es va atendre en tot 2019 (90.000 usuaris), i un 17% d’aquestes persones no havien anat mai a aquests centres o feia més d’un any que no anaven.

Publicitat

La regidor de Salut, Gemma Tarafa, i la gerent de l’Institut Municipal de Serveis Socials, Laia Claverol, han detallat aquest dijous en roda de premsa telemàtica que un 80% de les 34.385 atencions han estat per alimentació i un 20% per necessitats relacionades amb l’habitatge, i que la majoria s’han atès telefònicament.

Des de l’estat d’alarma, quan es van tancar la majoria dels centres de serveis socials, nou centres s’han mantingut oberts per garantir l’atenció presencial, i els professionals han continuat treballant telemàticament, amb un pla de contingència específic.

Tarafa ha constatat una “pressió sobre la salut mental i emocional” que pot suposar la crisi sanitària, sumada a la social i a l’econòmica, per la qual cosa considera que s’han de treballar mesures estructurals en profunditat.

Per això ha demanat “muscular” els serveis socials i no menysprear la crisi social perquè, segons preveu, en els propers mesos augmentarà el nombre de persones que recorren a els serveis socials.

Per districtes, els centres on s’ha atès a més usuaris estan a Ciutat Vella (6.090) i Nou Barris (5.740), seguits de Sants-Montjuïc (4.628), Sant Martí (3.988), Eixample (3.963), Horta-Guinardó (2.907), Sant Andreu (2.579) i Gràcia (2.569); i on menys, a Les Corts (968) i Sarrià-Sant Gervasi (953).

3,93 milions

En aquests dos mesos s’han atorgat 9.292 ajudes d’emergència per un valor global de 3,93 milions d’euros, que han anat principalment destinades a alimentació i habitatge, la qual cosa representa un “increment considerable” respecte a febrer de 2020, quan es van aprovar 2.156 ajudes per 1,47 milions.

Els centres de serveis socials estan repartint 17.000 targetes Barcelona Solidària per poder realitzar compres, a les quals s’han afegit 12.000 targetes addicionals que s’han repartit durant la pandèmia.

A més, s’ha incrementat en un 192% el nombre d’àpats, passant dels 3.810 que es donaven abans del Covid-19 als 11.150 àpats: 2.156 es distribueixen en menjadors socials i equipaments de persones sense llar, 3.665 pícnics es reparteixen en dispositius extraordinaris i 5.329 se serveixen a domicili.

Reobertura de centres

L’Ajuntament de Barcelona reobrirà al públic el dilluns 20 dels 40 centres de serveis socials que té la ciutat; cinc més obriran per facilitar el teletreball i readaptar-se, mentre que els 15 restants ho faran en la fase 2 de la desescalada.

La reobertura serà més intensa a Ciutat Vella i Nou Barris, que concentren més demanda, i es prioritzarà als quals acudeixin per primera vegada, casos d’infància en risc, situacions de violència masclista, ancians o dependents sense suport de l’entorn i situacions d’extrema necessitat en les quals es valorarà la possibilitat d’anar al domicili.

Tarafa ha dit també que, de les 714 places que va crear l’Ajuntament per a persones vulnerables durant la pandèmia, repartides en set equipaments, entre 50 i 60 han quedat desocupades; i que fins a abril han comptabilitzat 908 persones sense llar vivint al carrer.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

Catalunya tancarà l’any amb una caiguda d’exportacions menor a la prevista a l’abril

El conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha assegurat que Catalunya tancarà l'any amb una caiguda de les exportacions menor a la prevista en...

El Gobierno ja no veu clar reformar el delicte de sedició abans de cap d’any

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha refredat aquest dilluns la possibilitat que el seu executiu aprovi la reforma dels delictes de sedició...

Forn demana relleus a l’independentisme: “Algunes persones s’han d’apartar”

El conseller legítim Joaquim Forn, empresonat a Lledoners, ha demanat "relleus" als partits independentistes per superar la divisió: "Algunes persones s'han d'apartar i deixar...

Borràs farà president Aragonès en cas que ERC guanyi

La presidenciable de JxCat, Laura Borràs, ha assegurat que farà president de la Generalitat Pere Aragonès en cas que ERC guanyi les eleccions del...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca