Afectados Coronavirus anuncia accions legals contra administracions per falta de control a les residències

Emprendran accions contra la Generalitat per la mort d'una dona, que es va contagiar en una residència de Barcelona

La Plataforma ‘Afectats Coronavirus’, que neix amb la intenció de “donar dignitat i justícia” a les víctimes de la pandèmia, ha anunciat aquest dimarts que estudien accions legals contra la Generalitat de Catalunya per la defunció d’una anciana en una residència de la tercera edat de Barcelona, i han avançat que aniran contra totes les administracions amb competències en el control sanitari de les residències de persones grans en les quals detectin negligències o desistiment de funcions.

Publicitat

En una roda de premsa telemàtica, un dels portaveus de la plataforma –que serà a més el primer afectat d’aquesta associació que emprengui accions legals per la defunció de la seva mare–, Ángel Juárez, ha destacat que amb aquesta iniciativa tracten d'”homenatjar als morts” per coronavirus que “s’han anat en el més complet silenci”.

Per aquest motiu, no descarten emprendre accions fins i tot per la via penal contra fundacions, empreses o governs autonòmics que tinguin competències en aquest tipus de centres, perquè el seu objectiu és esclarir l’ocorregut i exigir les corresponents responsabilitats.

A més, han indicat que ja compten amb llista d’espera d’afectats, i que volen començar a investigar perquè aquestes morts no es converteixin “una cosa més que ha ocorregut” per la pandèmia. El catedràtic de Dret Administratiu a la Universitat de Màlaga i advocat del despatx Cremades & Calvo-Sotelo encarregat de portar el cas concret de Juárez, Alberto Ruiz Ojeda, ha destacat que es tracta d’una excel·lent notícia que els ciutadans afectats “decideixin organitzar-se per a l’exercici pacífic dels seus drets i llibertats públiques”.

Sobre els casos que puguin estudiar-se per acabar anant als tribunals, Ruiz Ojeda ha indicat que és important que es pugui demostrar el dany amb una successió de fets, i que després de l’anàlisi de cadascun, s’ha de decidir si emprendre accions per la via civil, per la penal o per l’administrativa.

“No hi havia metge”

En el cas concret de Juárez, denuncia que la seva mare va morir a l’hospital pocs dies després de contagiar-se en la residència Parc del Clot en la qual vivia a Barcelona, pertanyent al Grup Arrels. Lamenta que, quan la seva familiar portava diversos dies amb febre, li van indicar que no tenien metge perquè estava de baixa per coronavirus i comptaven només amb dues infermeres.

Juárez ha assenyalat que en el seu cas es va produir una falta de control sobre aquesta residència per part de la Generalitat de Catalunya, a parer seu, i ha apuntat que a més de la seva mare, van morir onze persones més d’aquest mateix centre.

Per això, aquest dimarts ha avançat que estudia al costat del seu advocat les accions que emprendran. En aquest sentit, Ruiz Ojeda ha apuntat que començaran amb una reclamació per responsabilitat de l’administració pública, i si al cap de sis mesos no hi ha resposta, començarà el procés contenciós-administratiu.

En declaracions a Europa Press, Juárez ha afegit a això que després d’ingressar a la seva mare a l’hospital, i després d’uns dies en els quals la malaltia no anava a més, de sobte la situació va empitjorar i no van tenir l’opció de fer servir un respirador amb ella per salvar-la. “Bomba de morfina i a pal·liatius”, ha lamentat.

Segons ha explicat, la seva mare havia entrat en la residència només un mes abans de contagiar-se, i pagaven per la seva estada 2.300 euros al mes. “En el seu enterrament només va haver-hi tres persones, és el drama de moltes famílies”, ha afegit.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes