Buch acusa el Gobierno d’enganyar quan negava la centralització de competències

Creu que "hauria de ser una multa" no portar mascareta si s'aprova que sigui obligatori

El conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Buch, ha acusat el Govern central d’enganyar en dir que no havien pres competències de les comunitats autònomes: “Quan deien que no ens havien agafat competències ens estaven enganyant”, en ser preguntat per l’anunci del president del Govern central, Pedro Sánchez, sobre la tornada de les competències de transports, defensa i interior.

Publicitat

“Si ara ens les retornen vol dir que ens havien enganyat”, ha insistit el conseller en una entrevista aquest dilluns en ‘Els Matins’ de Tv3 recollida per Europa Press, i ha defensat que la Generalitat hauria actuat millor que el Govern central per gestionar la pandèmia.

Ha afirmat el Govern ha fet propostes que, en un primer moment, han estat descartades pel Govern central i després s’han aplicat, després del que s’ha preguntat quant temps es podria haver “estalviat” en la lluita contra el coronavirus si haguessin tingut les competències.

Sobre l’activació del pla Procicat i la seva revisió, Buch ha sostingut que es va revisar quan es va veure la realitat en què s’estava i ha destacat que es va activar abans que es complissin una sèrie de condicions: “Ningú pot dir que el Procicat es va activar tarda, anàvem un pas per davant”.

Buch ha criticat que l’estat d’alarma “segueix llaminant la gestió” de la Generalitat i ha lamentat que es prorrogui, encara que en ser preguntat per la postura d’ERC, ha afirmat que solament pot parlar per JxCat i que s’hauria preguntar a membres d’ERC per la seva possible abstenció.

Mascareta obligatòria

El conseller d’Interior ha assegurat que la Generalitat ja havia proposat al Govern central l’ús obligatori de mascareta en espais públics, ha afegit que depenen de la normativa del Ministeri i, si s’aprova que sigui obligatori, “hauria de ser una multa” no portar-la.

Ha subratllat que la majoria de la gent està complint i porta la mascareta, i ha demanat separar als esportistes, ja que considera que per a ells no és recomanable portar-la, per la qual cosa creu que “és important garantir la franja horària per a esportistes”.

En ser preguntat per una possible flexibilització de les franges horàries, Buch ha dit que hauria d’acompanyar-se de l’ús de mascareta i ha subratllat la necessitat de respectar l’horari de la gent gran: “Les altres les podem anar movent. És cert que no podem anar liant a la gent. Fem una cosa senzilla”.

També ha explicat que el Govern ha proposat que en fase 1 es pugui sortir del municipi per fer esport, i ha demanat que hi hagi “més amplitud entre taules i grups més reduïts” en la normativa sobre les terrasses.

Ha apuntat que és prematur parlar de controls d’accés a platges, però és una de les possibilitats, i ha explicat que hi ha hagut reunions amb ens locals per establir un marc general però s’intentarà que “cada municipi s’adapti a la seva realitat”.

Sobre el rebuig del Govern central perquè el Baix Montseny passés a fase 1 aquest dilluns, Buch ha dit que si que complia els criteris i creu que el que no vol l’Executiu central és anar segregant els territoris, després del que ha dit que “ho acabaran acceptant”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes