Simón no descarta avançar més ràpid en les fases si l’evolució és favorable

El ministre Illa ha dit sobre este tema que "els calendaris són orientatius" i "el ritme el marca l'epidèmia"

El doctor Fernando Simón, principal assessor científic del Govern en l’epidèmia de coronavirus, no ha descartat aquest divendres que els diferents territoris puguin avançar més ràpid del previst en les fases del pla de desescalada per a l’aixecament progressiu de les restriccions de l’estat d’alarma si la malaltia i la seva taxa de contagi segueixen evolucionant de forma favorable.

Publicitat

En roda de premsa conjunta amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa, Simón ha recordat que en principi es va establir que cada fase havia de durar 15 dies. “Però també és cert que si les coses evolucionen molt més favorablement del que estem observant o del que esperem, jo no descarto res. En l’epidèmia el pitjor que podem fer és autoanclar-nos en criteris o calendaris concrets i és molt millor tenir el marge de maniobra suficient per adaptar-nos al que estigui passant a cada moment”, ha explicat.

Simón s’ha pronunciat en aquest sentit davant d’una pregunta sobre la possibilitat que pugui progressar de forma més ràpida en la Comunitat de Madrid, que per segona vegada ha estat rebutjada per passar a la fase 1, si bé tant per a ella com per a la zona metropolitana de Barcelona i el gruix de la comunitat de Castella i Lleó s’aplicaran des del dilluns noves mesures d’alleujament, com la possibilitat que el comerç minorista pugui obrir sense cita prèvia.

Es tracta precisament, ha dit Simón, de les tres zones que estan reportant en els últims més casos de contagis, la qual cosa explica la conveniència de ser més prudents amb elles que amb la resta del territori espanyol.

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries s’ha mostrat confiat que al final de la setmana propera es pugui decidir que, si no tot el territori espanyol, pràcticament tot, progressi a la fase 1 i algunes zones a la fase 2 (el pla de transició a la nova normalitat contempla quatre fases, de la 0 a la 3).

El ministre Illa ha dit sobre este tema que “els calendaris són orientatius” i “el ritme el marca l’epidèmia”. “Les decisions es van prenent conforme evoluciona l’epidèmia i sempre amb criteris de prudència, cautela i seguretat”. “És molt difícil anticipar res”, ha incidit.

Confinaments concrets

Malgrat l’evolució favorable de l’epidèmia que ha posat en valor el doctor Simón, l’epidemiòleg ha reconegut que “el risc de rebrot existeix” i que, de produir-se a Madrid, afectaria a tota Espanya i tindria “un impacte enorme en els serveis sanitaris” i en l’economia.

Per aquest motiu els criteris que estan pesant més ara per progressar de fase són aquells que mesuren la capacitat de detecció precoç de casos infectats i de resposta dels serveis sanitaris, tant pel que fa a l’atenció primària com a hospitalària. És a dir, que de cara a futur, en el cas que es produeixin rebrots “l’objectiu no és confinar grans territoris, sinó poder detectar de la forma més precoç i més localitzada possible qualsevol risc de rebrot per poder actuar d’una forma molt menys lesiva per a la resta del territori”.

El ministre Illa ha posat l’accent en la necessitat de no tolerar comportaments d’una minoria irresponsable que no compleixi les mesures de distanciament social i s’ha referit en concret a les persones que s’han concentrat en els últims dies en alguns barris de Madrid per protestar contra el Govern.

No ha pogut valorar el canvi el pla presentat aquest dissabte pel conseller d’Interior, Miquel Buch, per permetre les manifestacions sota l’estat d’alarma complint unes determinades mesures que garantirien la seguretat dels assistents evitant possibles contagis. Illa ha al·legat no tenir coneixement encara d’aquesta proposta que el Govern presentarà buscant la seva autorització.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca