Pedro Duque assegura que “en dos o tres mesos” hi haurà els primers resultats sobre la vacuna contra el COVID-19

El ministre de Ciència no es mulla en un pacte amb ERC o Cs: "De qui es posi al costat de la sensatesa"

Publicitat

El ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, s’ha mostrat esperançat amb trobar una vacuna pel coronavirus a finals d’any. “Ara mateix estem fent proves en ratolins d’una primera candidata a vacuna contra la covid-19. En dos o tres mesos tindrem més resultats”, ha avançant Duque als micròfons de Catalunya Ràdio. “I hi ha vuit projectes més estudiant-se gràcies a un fons especial de finançament”, ha afegit el ministre de Ciència, que ha receptat “molta prudència” després de l’estudi de seroprevalença que ha mostrat que només el 5% de la població espanyola s’ha contagiat de coronavirus. Sobre la conveniència de pactar amb ERC o Cs una nova pròrroga de l’estat d’alarma, Duque no s’ha mullat: “De qui es posi al costat de la sensatesa”.

“Jo no estic posat en això i m’agafa molt lluny. Però, sigui qui sigui, qui es posi al costat de la sensatesa tindrà el meu aplaudiment”, ha insistit el ministre de Ciència i Innovació, que també ha volgut negar cap recentralització de competències en aquesta crisi sanitària. “Tots els sistemes sanitaris segueixen sota les ordres dels consellers de les comunitats”, ha apuntat Duque, que sí ha defensat la necessitat d’un comandament central en -per exemple- la compra de material: “Una compra global sempre és millor que una compra parcial o fomentar la competència entre regions”, ha reflexionat en veu alta el ministre de Ciència i Innovació. Sobre la compra inicial de material sanitari defectuós per part del govern espanyol, el ministre de Ciència s’ha defensat.

“Vam avançar-nos a la resta del món comprant els primers tests que es van desenvolupar. Després vam comprovar que la informació comercial no corresponia amb la qualitat”, ha reconegut Duque, que finalment s’ha mostrat contundent en la dicotomia de prioritzar a partir d’ara la salut o la recuperació econòmica. “L’economia només es recuperarà si som curosos amb la salut. Les dues coses van juntes”, ha conclòs el ministre de Ciència i Innovació.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes