Un estudi analitzarà el comportament del coronavirus a les residències de gent gran

L'Observatori de la Dependència d'ACRA impulsa el projecte i comptarà amb la participació de l'Hospital Vall d'Hebron

L’Observatori de la Dependència de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) ha impulsat un estudi que analitzarà el comportament del coronavirus entre la gent gran qeu viu a residències. Es tracta del projecte ‘Història natural de la malaltia covid-19 en l’entorn de les residències de gent gran’, que estarà coordinat científicament per l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. L’estudi s’iniciarà properament i l’objectiu és comptar amb la màxima participació possible de residències de Catalunya per poder tenir informació més acurada. La necessitat d’aquesta anàlisi radica en la manca d’evidències científiques suficients respecte al comportament de la covid-19 entre persones grans institucionalitzades.

Publicitat

El director de l’Observatori de la Dependència, Toni Andreu, ha explicat que és “un projecte pioner, innovador i molt necessari perquè pot generar noves evidències que ajudin els científics i els sistemes de salut a conèixer millor les característiques i el comportament de la malaltia” en aquest col·lectiu.

Aquest projecte estarà coordinat per la cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de Vall d’Hebron, la doctora Magda Campins, i el cap de Malalties Infeccioses, el doctor Benito Almirante. Comptarà també amb el coneixement del Departament de Salut.

Fins ara, tota la informació generada prové majoritàriament d’estudis de grans cohorts de pacients hospitalitzats arreu del món. A l’igual que passa en moltes altres malalties, l’observació apunta a que la covid-19 es presenta amb trets i característiques diferents a les de la població jove o adulta i, per tant, resulta “urgent i molt necessari” esbrinar-ho.

L’estudi consistirà en una recollida de dades per part dels centres, que passarà a ser analitzada per l’hospital, que serà qui finalment extraurà les conclusions pertinents.

Actualment hi ha 1.073 residències de gent gran a Catalunya, amb uns 57.000 residents. La persona usuària tipus és una dona major de 80 anys amb una dependència de grau II i patologies prèvies que requereixen d’una atenció assistencial i mèdica important.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes