La Crida renega de l’aparició del Partit Nacionalista de Catalunya: “No ens calen més partits”

La nova formació sorgida del grup de Poblet aspira a un acord amb Units per Avançar per presentar-se a les eleccions

Publicitat

L’aparició del nou Partit Nacionalista de Catalunya (PNC) ha sacsejat l’espai postconvergent. La formació que sorgeix del grup de Poblet aterra a l’esfera política, mentre la Crida, PDeCAT i JxCat asseguren que encara no s’han reprès les negociacions per l’endreça. Sigui com sigui, el PNC ja és un actor entre les sigles que tenen pendent concretar com concorreran a les properes eleccions al Parlament, sota quina marca i amb quins candidats. Una de les parts implicades és la Crida. Fonts properes al seu secretari general, Toni Morral, han explicat a l’ACN que no és el moment de tenir més actors al mapa: “No ens calen més partits sinó més unitat”. Al seu torn, el PNC aspira a un acord almenys amb Units per Avançar de cara a les eleccions.

L’aterrada del PNC arriba amb una Catalunya dividida entre territoris en fase 0 i d’altres just amb quatre dies en fase 1. La situació sanitària ha aturat les converses -almenys formals i públiques- sobre l’endreça de l’espai postconvergent. Però és cert que l’aparició d’aquest nou partit, que té el suport de la plataforma d’El País de Demà, ha reactivat en part els actors implicats.

Des de la Crida afegeixen que el partit de Jordi Sànchez i Morral continuarà lluitant per la màxima unitat, i que ho seguirà fent amb els interlocutors que hi hagi. El PNC ja és un actor més en aquest espai, tot i que l’entorn del nou partit està allunyat ideològicament de la Crida. De fet, el Partit Nacional de Catalunya es mou en l’esfera nacionalista i independentista però des d’un punt de vista pragmàtic i no unilateralista. En canvi, la Crida sí que defensa la unilateralitat com a opció almenys a tenir en compte.

Negociació amb Units

Publicitat

El PNC aspira a negociar amb diferents partits de cara a les properes eleccions. Tot i que la plataforma embrionària, El País de Demà, ja havia tingut converses de fa mesos amb ERC, PSC, PDeCAT i Units per Avançar, és amb aquests darrers amb qui encara hi ha marge per a un possible acord. La formació de Ramon Espadaler -ara integrada dins el grup del PSC al Parlament- manté la voluntat de continuar aquestes converses, segons expliquen a l’ACN fonts d’Units.

El propi partit d’Espadaler ja va dir fa dos mesos que aposta per una “oferta catalanista integradora” que permeti “un govern de qualitat que parli, actuï i gestioni per a tot Catalunya, i no només per a una meitat com fa l’actual”, estenent la mà a El País de Demà. El PNC i Units esperen que les converses continuïn progressant a fi de presentar-se de forma conjunta a les properes eleccions.

Per la seva banda, la direcció del PDeCAT no ha volgut fer cap comentari per valorar l’aparició del PNC.

La notícia -avançada per l”Ara’- sobre el nom del nou partit també ha provocat polèmica amb la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), vinculada a PDeCAT i JxCat. L’organització juvenil s’ha desvinculat de la creació de la nova formació nacionalista, i ha advertit que l’ús de les sigles ‘PNC’ és un intent d’apropiar-se del seu llegat polític. El 1978 militants de l’embrió de les Joventuts de CDC -l’actual JNC- van inscriure el Partit Nacionalista de Catalunya com a formació política.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes