Els delictes d’odi en l’àmbit LGTBI+ es tripliquen en cinc anys

Els Mossos investiguen 35 denúncies per aquest motiu en el primer trimestre d'aquest any

Publicitat

Els delictes d’odi en l’àmbit LGTBI+ s’han triplicat en cinc anys, passant de 38 el 2014 a 119 el 2019. L’augment entre el 2018 i l’any passat va ser del 58% (de 75 a 199). Els Mossos d’Esquadra investiguen 35 denúncies per agressions, amenaces i lesions amb motivacions homòfobes durant el primer trimestre d’aquest any, i han realitzat 16 detencions de persones com a presumptes autores de fets delictius per raó de l’orientació sexual i afectiva, identitat o expressió de les víctimes. Entre ells hi ha 4 menors. Aquest diumenge se celebra el Dia Internacional contra l’Homofòbia, i els Mossos han publicat un vídeo a les xarxes per conscienciar de la importància de denunciar aquest tipus de situacions.

L’evolució que han mantingut aquests delictes al llarg dels anys manté una tendència a l’alça, passant dels 38 fets denunciats l’any 2014 als 119 fets registrats l’any passat. Durant l’any passat, el 85 % dels fets delictius es van registrar a la demarcació de Barcelona (amb 95 fets) seguit de les demarcacions de Tarragona (11) Girona (6) i Lleida (5).

Pel que fa a les víctimes, 151 persones van denunciar haver estat víctimes de delictes d’odi en l’àmbit LGBTI+ durant el 2019. En el primer trimestre d’enguany el nombre de víctimes és de 46. Els delictes principals que es produeixen en aquest àmbit són delictes contra l’exercici dels drets fonamentals i llibertats públiques, lesions, agressions, amenaces i assetjament.

“És molt important que la denúncia ho reculli tot”

Publicitat

Jordi Pedret, caporal de la Unitat Regional de Proximitat i d’Atenció al Ciutadà (URPAC) de la regió policial Camp de Tarragona, subratlla la importància de denunciar aquesta mena de casos. El caporal apunta que solen produir-se en tota mena d’àmbits -laboral, familiar, cercles d’amistats i, fins i tot, a la comunitat educativa- i presenten casuístiques variades. “Parlem d’agressions violentes, agressions verbals, insults, xantatges, amenaces o qualsevol tipus de denegació d’auxili”, indica en una entrevista amb l’ACN.

Com passa en altres situacions, les víctimes sempre tenen una certa reticència a denunciar “per por al que diran o d’entrar en el sistema judicial”. “Aquests fets, però, són de prou importància com perquè segui sempre necessari presentar la corresponent denúncia”, demana. A més, els Mossos recomanen que, quan es denunciï, s’aporti “el màxim nombre de dades, els insults i les paraules que s’han dit” i, si s’ha patit una agressió física, que s’acudeixi a un centre sanitari per fer-se un reconeixement mèdic. “És molt important que la denúncia ho reculli tot i, si n’hi ha hagut, poder comptar amb testimonis”, afegeix Pedret.

Els Mossos destaquen que en alguns casos es pot aconseguir, fins i tot, una ordre d’allunyament de l’agressor respecte la víctima, de la qual se’n fa un acompanyament i un seguiment. “Animem a denunciar aquests fets. Només cal anar a una comissaria dels Mossos d’Esquadra, que estan obertes 24 hores els 365 dies de l’any”, tanca el caporal.

Correu per a consultes i taula de coordinació

Els Mossos van crear el correu electrònic mossos.delictes.odi@gencat.cat per a consultes i demanar assessorament. L’any passat es van gestionar 214 consultes, i durant el primer trimestre d’enguany s’han realitzat 73 assessoraments a través d’aquest correu.

Així mateix, l’any passat es va crear la Taula de coordinació entre entitats LGBTI+ i els Mossos d’Esquadra, amb la participació de l’Observatori Contra l’Homofòbia, per fer seguiment dels casos que s’havien denunciat i conèixer les inquietuds i problemes de seguretat en aquest àmbit.

Durant l’any passat es van realitzar xerrades del taller sobre delictes d’odi i discriminació, amb un total de 509 presentacions sobre la prevenció de conductes discriminatòries i 13.525 assistents. Es van fer 296 d’aquestes presentacions a escoles, amb 7.527 assistents estudiants de secundària.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca