Brussel·les demana coordinació i “criteris científics” per imposar quarantena a les persones que venen de l’estranger

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

La Comissió Europea ha demanat als estats coordinació i basar en criteris “epidemiològics i científics” la imposició de quarantenes a les persones que venen de l’estranger. Malgrat subratllar que les mesures d’aïllament són competència estatal, el portaveu de Salut de l’executiu europeu, Stefan de Keersmaecker, ha assenyalat que aquestes mesures han de seguir les recomanacions del Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC) i que s’han de prendre en coordinació amb els estats veïns i les institucions europees. A més, el portaveu comunitari ha subratllat que aquestes mesures han de complir els criteris de “proporcionalitat” i “no discriminació”.

En el marc de la crisi per la covid-19, una dotzena de països a la Unió Europea imposen quarantenes a tots els viatgers que arriben al país. Des del març i principis d’abril està instaurat a Bèlgica, Bulgària, Estònia, Finlàndia, Grècia, Hongria, Itàlia, Lituània, Malta, Romania, Eslovàquia. Irlanda ho va decretar a meitats d’abril. A altres països l’autoaïllament és només recomanat, com a Dinamarca, o només s’aplica a determinats països, com a Croàcia, on només afecta els estats fronterers.

La decisió d’Espanya d’imposar una quarantena als viatgers internacionals segueix els passos fets per França i el Regne Unit en l’última setmana. Si bé França va fer marxa enrere assegurant que no imposaria l’autoaïllament als viatgers provinents de països de la UE, el Regne Unit només ha expressat la seva intenció d’eximir els francesos d’aquesta mesura.

Fronteres

- Publicitat -

Gairebé tots els estats membre de la UE tenen algun tipus de restricció fronterera. De fet a finals de març més de la meitat ja havien tancat fronteres o reimposant controls. A Bèlgica, Xipre, República Txeca, Estònia, Hongria, Itàlia, Letònia, Lituània, Eslovàquia estan prohibits els viatges no essencials des d’altres països de la UE.

En canvi, a Alemanya i Bulgària aquesta mesura només afecta a viatgers que provinguin de països d’alt risc de contagi per la covid-19, entre ells Espanya. En el cas de Portugal, de fet, aquesta restricció només afecta l’Estat espanyol.

La majoria de països han reimposat controls a les fronteres terrestres amb excepcions per al transport de mercaderies i treballadors transfronterers, entre d’altres.

A Finlàndia i Dinamarca aquesta setmana ja han començat a aixecar les restriccions de viatge imposades al març. En el cas finlandès seran limitades a motius laborals i acabaran de concretar l’aixecament gradual un cop la Comissió Europea doni les seves directrius.

- Publicitat -

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca