El País Valencià demana explicacions a Sánchez

Creu que la proposta de cogovernança de Pedro Sánchez no ha funcionat a la seva comunitat

Publicitat

El president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, ha assegurat aquest dilluns que no comparteix que la seva comunitat no hagi pogut avançar íntegrament de la fase 0 a la fase 1, i ha demanat explicacions al Ministeri de Sanitat.

En una entrevista a ‘Las mañanas de RNE’ que ha recollit Europa Press, Puig ha assegurat que les decisions dels tècnics del Ministeri “s’han pres de manera honesta”. “Però no les comparteixo, i vull que s’expliquin”, ha afegit per deixar clar que l’executiu ha actuat “en defensa de l’interès general”.

Amb tot, el president autonòmic ha defensat l’informe que van presentar els epidemiòlegs valencians. “Si deien que es podia avançar, pensàvem que no hi hauria cap problema”, ha afirmat, després d’insistir que la comunitat ha seguit les directrius de Sanitat.

Per això, i malgrat no voler “sobredimensionar la qüestió”, ha explicat que vol saber què s’haurà de tenir en compte en les següents avaluacions. “Més val que sapiguem a partir d’ara com es regularà des d’un punt de vista transparent”. Això sí, a parer seu no ha existit cap “intencionalitat política”.

Publicitat

Puig s’ha expressat així l’endemà d’exigir al president del Govern central, Pedro Sánchez, que s’estudiï un altre cop el pla que va presentar i que es reverteixi “com més aviat possible” la decisió que 14 departaments continuïn en fase 0. “Lleialtat no és submissió”, va subratllar diumenge.

Malgrat les discrepàncies amb el criteri que ha marcat Sanitat, Puig ha explicat que la Generalitat té un comportament de “lleialtat i absoluta coordinació” a més d’un gran respecte per la “corresponsabilitat” entre comunitats autònomes i el Govern central.

En aquest sentit, Puig ha reconegut que no pot “coincidir més” amb la proposta de “cogovernança” que ha marcat l’executiu, tot i que no hagi “funcionat” en el cas de la Comunitat Valenciana.

Així, el president de la Generalitat ha retret l’actitud del Govern de la Comunitat de Madrid i ha demanat no “generar una dialèctica entre economia i la salut”. “No és el camí. Cal que prevalgui el dret a la salut. Es tracta de fer-ho bé i no confrontar amb l’economia”, ha reblat.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes