Torra no veu la cogovernança “enlloc” i acusa Sánchez de no creure en l’Estat de les autonomies

El president assegura que "en una Catalunya independent la mascareta per sortir al carrer seria obligatòria"

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha negat que el govern espanyol hagi aplicat la cogovernança en la gestió de la pandèmia de covid-19 i ha considerat que “forma part d’un discurs retòric” del president Pedro Sánchez. “Jo aquesta cogovernança no l’he vist enlloc. Encara tinc pendent una conversa amb el senyor Sánchez que vaig demanar la setmana passada”, ha assenyalat en una entrevista amb el diari ‘Ara’. Torra ha indicat que “cogovernar vol dir pactar i no dir que sí al que diu Sánchez” i que aquesta no és la situació que s’ha trobat la Generalitat.

Publicitat

“Vol dir que et reuneixes amb el president, hi ha un ordre del dia, es consensuen i arribes a uns acords i l’endemà els expliques. Això és la cogovernança. Aquí, d’un dia per l’altre, ens vam adonar que hi havia un decret d’alarma que ens treia les competències”, ha lamentat. Torra també ha subratllat que aquesta cogestió entre el govern espanyol i la Generalitat “no és tan difícil” perquè “Alemanya ho ha fet” i ha advertit que és “condició sine qua non” per afrontar la situació. “Entre el 155 i l’estat d’alarma, aquest país ha perdut les seves competències en gairebé el 20% de la legislatura”, ha afirmat.

A més, el president ha opinat que Sánchez no es creu “en absolut” l’estat de les autonomies i ha lamentat que el PSOE i Unides Podem busquessin el suport de Cs per prorrogar l’estat d’alarma. “Em sap molt de greu aquesta votació”, ha dit.

En preguntar-li pel fet que la consellera de Presidència, Meritxell Budó, considerés que una Catalunya independent hauria afrontat millor el coronavirus i hauria pres mesures abans, Torra ha dit que amb la independència “s’haurien fet les coses diferents”. “No ho sabem com hauria anat”, ha confessat, però ha recordat que el Govern va demanar el confinament estricte abans que La Moncloa el decretés i ha afegit que “en una Catalunya independent la mascareta per sortir al carrer seria obligatòria”.

I és que Torra creu que la desescalada i el fet que algunes regions catalanes ja avancin a la fase 1 demà dilluns no ha de suposar un “relaxament”. “Veig llums al final del túnel, però m’agrada mantenir aquest discurs de prudència i compromís”, ha asseverat. Per això, ha alertat que no mantenir la prudència pot acabar amb un “segon confinament”. “Dependrà del compromís col·lectiu i no relaxar-nos perquè tot és reversible”, ha conclòs.

“Ningú no m’ha demanat eleccions”

El president també s’ha referit a un possible avançament electoral a Catalunya i ha assegurat que no és “cap prioritat” per a ell ni per al Govern. “Tampoc ningú no m’ha demanat eleccions”, ha dit, malgrat que el líder d’ERC i exvicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, li va demanar que convoqui uns comicis abans que el Tribunal Suprem el pugui inhabilitar. Torra ha insistit que està centrat en superar la crisis sanitària i econòmica “per no caure en una crisi social” i ha considerat “estrany” pensar en eleccions. “Entres en batusses, tot queda aturat i ara em sembla que no es el que li convé al país”, ha resumit.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca