El gruix de l’hostaleria tarragonina descarta obrir dilluns perquè no cobrirà costos amb les restriccions

El sector critica la lentitud en la publicació dels protocols i demana més espai per ampliar les terrasses

Publicitat

La majoria dels establiments del sector de l’hostaleria de la demarcació de Tarragona mantindran les persianes abaixades a partir d’aquest dilluns, malgrat que el Camp i l’Ebre, conjuntament amb l’Alt Pirineu i l’Aran, són les regions autoritzades per avançar a la fase 1 del pla de desconfinament. En declaracions a l’ACN, el president de l’Associació d’Hostaleria de la Província de Tarragona, Francesc Pintado, ha argumentat que només amb la meitat de l’aforament de les terrasses no cobreixen els costos estructurals. El sector reclama més “agilitat” i critica la lentitud en la publicació dels protocols -fins aquest dissabte no es van publicar els detalls al BOE. També demana que se’ls permeti ocupar més via pública per ampliar les terrasses.

L’ordre del Ministeri de Sanitat estableix que només poden reobrir la meitat de l’aforament de les terrasses de l’any passat i que s’ha de garantir la distància mínima de dos metres. A més, les taules no poden aplegar més de deu persones i s’ha de prioritzar l’ús de les estovalles d’un sol ús. La mesura també especifica que s’han d’eliminar els productes d’autoservei i que s’ha d’evitar la manipulació de les cartes.

Davant de les circumstàncies actuals, el sector de l’hostaleria tem que no puguin fer “calaix” aquest estiu per sobreviure la resta de l’any. Pintado ha explicat que molts empresaris no disposen de liquiditat i que s’han hagut d’acollir als crèdits dels ICOS per poder pagar els impostos, les quotes de la seguretat social o altres despeses, com ara els lloguers. Per adaptar-se a la situació, els empresaris han hagut d’assumir un “petit sobrecost” per implementar les mesures d’higiene o bé instal·lar mampares de metacrilat.

De fet, un dels seus temors era haver d’invertir per adequar els locals a la nova normalitat, tal com va passar amb la llei antitabac. “Molts van fer l’esforç llavors i les inversions van quedar obsoletes en poc temps. Ara molts no ho podrien afrontar”, assegura Pintado.

Publicitat

En canvi, el sector celebra la flexibilització dels Expedients Temporal de Regulació d’Ocupació (ERTO), ja que els permetrà reincorporar la plantilla en funció de l’evolució de les fases de desescalada i de la recuperació econòmica. “Per nosaltres és positiu que es puguin recuperar els ERTOS gradualment segons vagi produint-se la facturació de l’establiment. No tenim la mateixa plantilla al juliol que al maig”, ha argumentat Pintado. I afegeix: “Tinc claríssim que molts ERTOs es convertiran en Expedients de Regulació d’Ocupació”.

“Més espai públic per ampliar les terrasses”

Entre les principals demandes del gremi d’hostalers destaquen l’ampliació de les terrasses, així com la condonació o reducció d’alguns d’impostos, com ara el de l’IVA o el de la brossa. “Demanem que ens deixin ocupar excepcionalment més espai a la via pública, perquè al final la reducció de l’aforament significa reduir la facturació”, ha lamentat Pintado. A més, també ha reclamat més “agilitat” al govern espanyol a l’hora d’elaborar els protocols d’actuacions i s’ha queixat del retard de la seva publicació al BOE. “Entenem que és difícil legislar, però demanem que es compti amb el sector privat. Volem ser ràpids, donar respostes i treure la por”, ha dit.

Entusiasme i incertesa entre els hostalers que tornaran a l’activitat

En Rafa Oliver, propietari de les geladeries Raffa Gelati de Tarragona, obrirà l’establiment de la plaça Verdaguer i mantindrà tancats els locals a la Rambla Nova de Tarragona i al barri del Serrallo. Dilluns engegarà motors amb un treballador i amb mitja dotzena de taules. Segons la resposta dels clients, es plantejarà la reobertura de l’establiment de la Rambla a partir de la setmana que ve i, més endavant, ja en la fase tres, la del local del Serrallo. “Obriré com a autònom per fer provatures dels horaris, perquè depenem de la sortida dels nens, dels avis, de la gent que fa esport i no sabem ben bé quina serà l’afluència”, ha assenyalat.

L’aturada de l’activitat ha suposat que els vuit treballadors de la plantilla s’hagin acollit als ERTOS. La incertesa econòmica no ha permès que tornin a treballar, malgrat que Oliver té el desig de tornar-los a contractar. “No sabem que pot passar i prefereixo que tinguin el coixí de l’administració que no pas el de la mateixa empresa que disposa d’una liquiditat mínima”, ha reconegut el responsable de la geladeria.

Amb els tres locals ja desinfectats, divendres Oliver preparava amb entusiasme les neveres amb gelats i orxata. “És una sensació agredolça, vull ser molt optimista, perquè la gent en té moltes ganes però per una altra banda hi ha una incertesa molt gran”, ha valorat, “vull pensar que ens surt a compte obrir i, per això, m’arrisco”.

A l’altre costat de la plaça Verdaguer, el restaurant La Pepita també es prepara per a la reobertura. El seu propietari, en Carles Badia, ha explicat que utilitzarà el local per emmagatzemar els productes en tres espais on els desinfectarà i els deixarà en quarantena. Pel que fa a la terrassa, col·locarà sis de les catorze taules que té habitualment. A més, aprofitarà les pantalles de fusta i metacrilat, que ja utilitzava per delimitar la terrassa, per separar les taules.

El restaurador té previst demanar l’ampliació de l’espai de la terrassa a l’Ajuntament de Tarragona. Amb tot, no ho farà per encabir-hi més taules sinó per distanciar-les. “Més taules ens suposaria carregar-nos de personal quan no sabem la resposta de la gent, prioritzarem la comoditat i la tranquil·litat”, ha sostingut. I en aquest sentit, ha remarcat que no li “surt a compte” obrir, però que el mou les ganes de tornar a treballar. “Creiem que la ciutat s’ho mereix i ens toca fer l’esforç. Necessitem mentalment recuperar la normalitat”, ha afirmat Badia.

En el seu cas, ha demanat un ICO i té els onze treballadors amb ERTO. Amb tot, dilluns incorporarà dos empleats, un per treballar al restaurant La Pepita i, l’altre, al Maria Castaña, establiment que també regenta. Per ara, no té previst servir sopars ni agafar reserves. “No volem taules grans, perquè hauríem d’agafar mitja o tota la terrassa, volem que hi hagi rotació i que tothom pugui aprofitar que fem l’esforç d’obrir”, ha dit. A la vegada, Badia espera que la gent respongui i que no hi hagi empresaris que se saltin la normativa, perquè considera que si hi ha fotografies amb terrasses plenes de clients, es donaria una mala imatge del sector.

A banda, el gremi d’hostalers creu que els afavorirà ser de les primeres regions a entrar a la fase 1. “Farem de prova pilot pels professionals d’altres llocs que veuran com hem arrencat. La gent amb segones residències al Camp de Tarragona vindrà amb molta més tranquil·litat a gaudir de les seves vacances quan ens permetin creuar les províncies i regions”, ha dit Oliver.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca