Trump torna a acusar la Xina pel coronavirus i assegura que és “pitjor que Pearl Harbor i l’11-S”

"No hi ha hagut mai un atac com aquest"

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha tornat a insistir aquest dijous que la Xina podria haver contingut la pandèmia del nou coronavirus, i ha arribat a afirmar que aquesta malaltia és “pitjor que Pearl Harbor i que l’11-S”.

Publicitat

“I no hauria d’haver passat mai. Es podria haver aturat de bon començament. Es podria haver contingut a la Xina. Es podria haver contingut de manera correcta. I no ha estat així”, ha indicat Trump des del Despatx Oval, segons ha traslladat la cadena de televisió CNN.

En aquest sentit, el president nord-americà ha incidit que “no hi ha hagut mai un atac com aquest” i ha qualificat la pandèmia com “el pitjor atac” que han patit mai els Estats units, fins i tot “pitjor que Pearl Harbor i que l’11-S”.

En l’ofensiva militar del Japó contra la base naval dels Estats Units a Pearl Harbor, Hawaii, el 1941 van morir més de 2.000 nord-americans, mentre que en els atemptats de l’11 de setembre del 2001 hi va haver gairebé 3.000 víctimes mortals i, fins ara, la pandèmia ha deixat més de 73.000 morts.

Aquests dies, Trump i el secretari d’estat, Mike Pompeo, han endurit el discurs contra la Xina sobre el virus i han assegurat que es va produir en un laboratori de Wuhan, tot i que el president nord-americà va lloar la gestió i transparència de la crisi del gegant asiàtic al començament de la pandèmia.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha defensat diverses vegades que les paraules de Washington són “especulatives” i l’epidemiòleg Anthony Fauci, que coordina la resposta mèdica contra la pandèmia al país ha defensat la teoria de l’ens que tot indica que l’origen és “natural”.

No obstant això, l’Administració Trump i països com Austràlia insisteixen a obrir una investigació independent sobre l’origen del virus, i el Ministeri d’Exteriors de la Xina ha manifestat que existeixen “molts informes” que suggereixen que hi va haver casos als Estats Units i França a final del 2019.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes