El PSOE només dialoga quan no té més remei

La Moncloa pressiona ERC per salvar l’estat d’alarma

La Moncloa i el PSOE han desplegat en les últimes hores nous contactes amb ERC per provar de capgirar el ‘no’ anunciat pels republicans a la pròrroga de l’estat d’alarma. La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, i la portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, han mantingut respectivament contactes amb el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i amb el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, per sumar els 13 vots d’ERC a la cambra baixa una abstenció que facilitaria l’aprovació del decret, segons confirmen fonts d’ERC i de La Moncloa. Calvo manté contactes també amb el PNB, que reclama a l’executiu garanties de devolució de competències a les autonomies a canvi del seu ‘sí’.

Publicitat

El govern espanyol busca suports que impedeixin la caiguda de l’estat d’alarma dimecres al Congrés dels Diputats. El fet que Pablo Casado anunciés aquest dilluns que no donaria suport a la pròrroga sense confirmar quin seria finalment el seu vot (‘no’ o abstenció) ha obligat a treure la calculadora parlamentària. Ara per ara el PSOE no té els suports garantits. Amb aquest hipotètic ‘no’ del PP i d’ERC, els vots en contra sumen 166, i els favorables 161, i tot quedaria en mans del PNB i de CS, que com a mínim haurien de fer l’un un “sí’ i l’altre una abstenció.

A hores d’ara, tan PNB com Cs mantenen oberta la porta d’una entesa que acabi facilitant l’aprovació de la pròrroga. El més clar fins ara ha estat el PNB. El president de la formació, Andoni Ortuzar, ha insistit aquest dimarts que el PNB estaria disposat a buscar “una solució satisfactòria per a tots” i permetre l’aprovació de la pròrroga de l’estat d’alarma si el govern espanyol s’obre a un mecanisme d’acord amb les CCAA sobre la desescalada. Segons Ortuzar, es tracta que el govern espanyol “obri la ment” i s’avingui a “negociar” per “augmentar la codecisió”. “No és complicat si hi ha voluntat política”, ha afirmat en declaracions a Radio Euskadi.

La líder de Cs, Inés Arrimadas, també s’ha mostrat oberta a la negociació, però ha retret al govern de Sánchez que actuï com si tingués majoria absoluta. “Estic disposada a parlar perquè aquests senyors no posin el país en un caos”, ha afirmat en una entrevista a TVE. Arrimadas, que aquest dilluns va mantenir una conversa telefònica amb el president del govern espanyol, reclama que Sánchez desvinculi les ajudes i els programes econòmics de l’estat d’alarma i construeixi una “sortida ordenada” a la situació.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes