Vergés: “Als metges els fa molta por aquesta desescalada”

La consellera de Salut no critica la gestió d'Illa però sí l'aplicació de l'estat d'alarma: "L'han concebut malament"

Publicitat

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha continuat mostrant la seva preocupació pel pla de desescalada en vuit setmanes i quatre fases anunciat pel govern espanyol. “Hem de ser molt prudents, molt. I als metges, i als qui han estat a peu de llit aquestes setmanes, els fa molta por aquesta desescalada”, ha afirmat Vergés en una entrevista dominical al diari ‘El Punt Avui’. “Quan es parla alegrement del desconfinament, tenen por, ja que ningú vol tornar enrere. No pot ser que hi hagi qui es pensi que s’acabarà en quinze dies. És un risc posar dates”, ha insistit la consellera de Salut, que –en paral·lel- no critica obertament la gestió del ministre de Sanitat, Salvador Illa, però sí l’aplicació de l’estat d’alarma: “L’han concebut malament”.

“Ens hem sentit poc respectats”

“Han comès un gran error en la manera com han concebut l’estat d’alarma. L’han aplicat traient competències, amb voluntat de recentralitzar, i imposant decisions”, ha continuat en la seva crítica Vergés. “És aquell concepte recentralitzador que de tant en tant se li escapa a l’estat espanyol. Han mal entès les capacitats d’aquest estat d’alarma”, ha puntualitzat la consellera de Salut. “Diuen: jo decideixo, tu em donaràs les dades, tu em diràs el que tens al teu país, però que sàpigues que jo decidiré”, ha lamentat Vergés, que ha negat que la seva sensació durant aquesta crisi sanitària hagi estat d’impotència. “No m’hi he sentit perquè sempre hem d’estar al capdavant, malgrat que no podem decidir”, ha afirmat la titular de Salut.

“Ens hem sentit, en certa manera, poc respectats. Som bons per fer la feina però no per decidir. I em sembla que això és una molt mala manera de funcionar”, ha etzibat Vergés. D’altra banda, la consellera de Salut no s’ha mostrat partidària de l’ús obligatori de la mascareta per sortir al carrer. “De moment no s’ha declarat obligatòria perquè no hi ha cap evidència que hagi de ser així”, ha recalcat Vergés. “I utilitzo l’expressió de moment, sí. Perquè sí canviés l’evidència, si es demostrés que cal, potser ens ho plantegem. A dia d’avui és molt recomanable i prou”, ha assenyalat la consellera de Salut, que sí troba imprescindible mantenir la distància social al carrer i una bona higiene de mans. “Són les dues més importants”, ha afegit.

Publicitat

“Calen transferències directes de l’Estat”

Finalment, Vergés ha calculat que la despesa extra en Salut a Catalunya per la gestió de la pandèmia de la covid-19 ja supera amb escreix els 1.800 MEUR. “No sé de quant acabarà sent. I no és només de la covid: perquè aquestes properes setmanes o mesos haurem de compaginar tractar el coronavirus amb recuperar activitat que no hem pogut fer i estava aturada. Això vol dir que tindrem necessitats brutals en l’àmbit sanitari”, ha reflexionat en veu alta la consellera de Salut. “Tot això han de ser partides extres. De transferències directes de l’estat espanyol, que és qui té la possibilitat de tenir ingressos. Han de ser transferències, perquè el que no pot ser és que vingui via endeutament”, ha avisat Vergés.

“No pot ser que hàgim de fer front a aquesta situació i no vinguin diners de l’estat espanyol”, ha conclòs la consellera de Salut.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes