Budó reclama per a Catalunya 4.000 milions dels 16.000 anunciats per Sánchez

El Govern espera trobar una "porta oberta" a desconfinar per regions sanitàries, després de les declaracions de Colau

Publicitat

La portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Mertixell Budó, ha defensat aquest diumenge que el Govern ha de destinar a Catalunya 4.000 milions d’euros dels 16.000 per a les autonomies anunciats pel president del Govern, Pedro Sánchez, amb l’objectiu de fer front a la crisi del coronavirus.

En una entrevista de Rac1 recollida per Europa Press, ha xifrat en 4.000 milions el cost de la pandèmia a Catalunya, suma en què la Generalitat inclou tant despeses addicionals com pèrdues d’ingressos pel coronavirus, que “és obvi que no ha afectat per igual a tots els territoris”.

Preguntada per com justificaran demanar un 25% de l’aportació total, ha dit que “tots haurien de fer el càlcul i que l’Estat espanyol hauria de tenir-ho en compte” en adjudicar recursos.

“Probablement no destinaran el 25% a Catalunya, ja ho sabem”, encara que, al seu parer, el Govern espanyol ha de tenir en compte les estimacions de la Generalitat i les conseqüències de la pandèmia en l’autonomia.

Publicitat

A més, ha insistit a estudiar la “lletra petita” dels 16.000 milions, ja que la Generalitat defensa que han de ser una injecció de liquiditat immediat per aquest any i no un préstec.

Reunió de presidents

En la reunió telemàtica de presidents autonòmics d’aquest diumenge amb Sánchez, Torra demanarà de nou que el desconfinament es faci per regions sanitàries i no per províncies a Catalunya.

Preguntada per si és optimista sobre la possibilitat que s’aculli la petició, ha dit que “no ho és molt” però que la reiteren per responsabilitat amb els ciutadans, ja que entenen que és la millor manera de gestionar la desescalada a Catalunya.

“Tenint en compte que ahir semblava que obrien alguna porta… Que serveixi per a alguna cosa”, ha desitjat, després que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, digués el dissabte que l’Executiu estava predisposat a acceptar la proposta de la Generalitat.

A més, Torra reiterarà a Sánchez les tres opcions que existeixen, en la seva opinió, perquè la Generalitat pugui gestionar el desconfinament a Catalunya: anul·lar l’estat d’alarma, mantenir-lo només per a algunes comunitats –deixant Catalunya exempta–, o que la Generalitat fos l’autoritat competent.

Reactivar l’economia

Budó ha demanat actuar amb responsabilitat a mesura que es produeixi el desconfinamiento gradual, per no haver de fer passes enrere, anar recuperant la normalitat i reactivar l’economia, cosa que veu “necessària”.

Sobre les imatges de les sortides permeses des d’aquest dissabte, ha dit: “Majoritàriament, la gent ho va fer bé. Va sortir, mantenint les distàncies de seguretat i en els horaris establerts”.

També ha explicat que la Generalitat ha rebut 700.000 mascaretes del Govern central, que lliurarà als municipis amb la col·laboració de Creu Vermella, mentre que sis milions més seran lliurats directament per l’Estat a les Diputacions.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca