Els sindicats europeus reclamen augmentar salaris per sortir de la crisi

Les organitzacions demanen "triplicar" controls per garantir les mesures de protecció contra la covid-19

Publicitat

La Confederació Europea de Sindicats (ETUC) reclama als empresaris que augmentin els salaris per sortir de la crisi causada per la covid-19. “Reduir salaris o acomiadar treballadors és un comportament estúpid que cal evitar. Si retallem salaris, augmenta el risc de tenir una recuperació més lenta i de tenir més dificultats per fer front a la recessió”, assegura el secretari general de l’ETUC, Luca Visentini, en una entrevista a l’ACN en què insta els empresaris a evitar la “temptació” de retallar costos en sous. “Hi haurà pressió en els salaris i hores de treball. Probablement es forçarà la gent a treballar menys”, preveu el secretari general de la Confederació Europea de Sindicats Independents (CESI), Klaus Heeger.

Per Visentini, a diferència que durant la crisi financera, “ara hi ha més consciència que l’austeritat no funciona, que va destruir els sistemes de salut i la demanda interna”. “Els governs i els empresaris han de ser suficientment intel·ligents per entendre que és el moment d’invertir i incrementar els salari”, diu el secretari general de l’ETUC, que insta els empresaris a “agafar el finançament públic” per apujar salaris.

A més, Visentini demana “doblar o triplicar” les inspeccions de treball per assegurar que totes les empreses ofereixen garanties de protecció als treballadors contra la covid-19. “Si una empresa rebutja proporcionar mesures de seguretat ha de ser tancada”, insisteix.

“Si no s’asseguren algunes mesures de seguretat no s’hauria de treballar”, coincideix Heeger, que subratlla que s’estaria posant en perill milions de persones.

Més de 40 milions de nous aturats

La crisi per la covid-19 ha deixat més de 40 milions de treballadors europeus a l’atur, ja sigui de manera temporal o permanent, segons dades de l’ETUC, mentre un informe de la consultora Mckinsey avisa que 60 milions de llocs de treball estan en risc a Europa per la crisi pel coronavirus.

Malgrat el gran increment de l’atur com a conseqüència de la pandèmia, per Visentini és “positiu” que dos terços dels nous aturats ho siguin de manera temporal o estiguin coberts per programes estatals que els proporcionen ingressos.

“El gran repte és poder reduir el nombre de gent que està en atur permanent i incrementar els que ho estan de manera temporal, que tenen alguna ajuda i podran tornar a la feina quan acabi l’emergència sanitària. Aquesta és la qüestió important”, argumenta el secretari general de l’ETUC.

Davant una crisi ara per ara “incerta” i que es preveu que sigui “d’una magnitud major que la crisi financera”, el secretari general de CESI avisa que “en temps de recessió, sempre hi ha pressió per part dels empresaris de pagar menys i flexibilitzar al màxim la feina”.

Amb tot, no creu que es pugui dir que tots els treballadors patiran per la crisi. “No diria que els treballadors seran els més afectats, sinó l’economia com un tot. Els més vulnerables seran els afectats. Si ets doctor o infermera, després de la crisi tindràs un reconeixement social més alt i augmentarà la voluntat de pagar-te més”, argumenta Heeger.

Un terç de treballadors “precaris”

Tant el secretari general de l’ETUC com el de CESI celebren el programa de 100.000 milions d’euros impulsat per la Comissió Europea i ratificat pel Consell Europeu per mantenir l’ocupació en el marc de la crisi, així com totes les ajudes per mantenir la liquiditat de les empreses.

Amb tot, avisen que hi ha un terç de treballadors “vulnerables” i “precaris” que seran els més afectats per la crisi perquè molts d’ells no estan protegits pels programes estatals per mantenir l’ocupació.

“Els treballadors tornaran més o menys a treballar amb les mateixes condicions. El problema són aquestes persones que no estan protegides”, diu Visentini, que assegura que el repte és “protegir-los” després de la crisi.

En el col·lectiu de treballadors “vulnerables”, el secretari general de l’ETUC inclou treballadors temporals, a temps parcial o autònoms, entre d’altres, mentre que el secretari general de CESI apunta també a altres col·lectius, com dones, joves o “treballadors pobres”.

Una crisi per reforçar el pilar social

Pel secretari general de CESI, la crisi pel coronavirus ha de fer que Europa corregeixi la seva “dependència” en productes essencials, com per exemple equips de protecció individual. Segons Heeger, després de la crisi s’obrirà un “temps post-corona” en què augmentarà significativament la demanda de determinats productes i serveis.

D’altra banda, el secretari general de CESI considera que aquest pot ser un moment per anar cap a una economia més “justa” i “verda”. “S’haurà de veure. La condició perquè això es produeixi és la societat que tenim. Estem preparats per establir polítiques més sostenibles o seguim produint sense importar si és sostenible? Crec que serà un debat social que haurem de tenir”, conclou Heeger.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes