Autorepública

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Aquests dies de confinament algú proper m’ha explicat que coneix a no sé qui que li ha dit que té un amic que viu lluny d’aquí el nebot del qual fa poc va ser detingut. Es veu que el noi en qüestió, angoixat i en representació d’aquesta adolescència rebel de portar la contrària perquè sí, va decidir sortir a jugar sol a pilota al pati interior de l’illa de cases del seu edifici sabent que difícilment es trobaria a ningú ja que, després de dinar, la gent, mandrosa i embafada, no es posa a fer exercici. El que no sabia era que amb aquell propòsit ingenu estava desafiant l’Estat mundial de la salut i posant en dubte el poder del Coronavirus.

Els veïns, al sentir el bot intermitent de la pilota i entreveure el noi pels finestrals i balconades, van sentir-se insultats i, transformats en l’ull de la providència, van avisar el cos de policia que, ràpidament, s’hi presentà per advertir-li que la gent ja fa temps que ha deixat de parlar per entendre’s. El noi, per aquelles coses de la joventut, va sortir corrents però la decisió, sota la qual hi havia més por que coratge, fou en va perquè els gossos ensinistrats dels agents l’esperaven, llaminers, a la cantonada.

Mentrestant, des de les grades de l’amfiteatre els espectadors observaven, inflats de satisfacció, el cretí, egoista i insolidari, que s’havia atrevit a trair les normes imposades a canvi d’una mica d’aire. El veredicte popular estava servit. Pollice verso i el dit polze, aquesta vegada, apuntava cap avall. El noi acabà emmanillat i reduït al terra per haver fet gala d’un codi de valors precoç i per viure al límit d’una llibertat que ell mateix havia traçat al marge dels altres quan tothom sap que amb la salut, igual que passa amb el menjar, no s’hi juga. Els veïns dictaminaren en una sola veu que aquell xaval havia comès una falta molt greu i que, per tant, n’havia de pagar, tant sí com no, les conseqüències. Lluny quedava el motiu que, innocent, havia impulsat al noi a sortir de casa i que ningú, en cap moment, s’havia molestat a preguntar-li.

Aquest tipus d’històries em desconcerten i sempre, just després de saber-les, m’obligo a distreure’m per no pensar-hi massa. Amb tot, com que sé que la independència no arribarà mai, ja fa temps que, resignada, he après a conviure amb la desil·lusió crònica que em gestionen una colla d’ineptes. Per això, he aprofitat el confinament i m’he construït una República personal de cost zero i biodegradable on s’hi està de perles.

M’he independitzat de la independència i l’eufòria que m’ha produït aquest doble alliberament ha fet que, a vegades, en el moment de sortir a comprar per necessitat hagi oblidat posar-me la mascareta o que, capficada en el darrer llibre que he llegit, no hagi desinfectat les bosses amb lleixiu quan he arribat a casa tot i haver-me rentat, això sí, degudament les mans. Malgrat no seguir fil per randa les normes imperants he sabut solucionar els descuits aplicant el sentit comú.

Els veïns del davant, però, fa dies que observen des del balcó els meus moviments, crec que s’han adonat de la meva proclamació unilateral d’independència i, per la seva cara, on se’ls hi ha dibuixat un petit bigoti perfilat, aquesta decisió premeditada no els hi ha fet gens de gràcia. De dormir plenament i com un tronc he passat a les nits en vetlla. Un dia, quan em llevo, atrapada una vegada més en el temps, entreveig des de la finestra del celobert un dit polze que sobresurt i decanta, a poc a poc, cap avall. Un calfred de pànic em recorre de sobte l’espinada.

- Publicitat -