Projecte Aules Sexualitzades

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

El projecte que es presenta és una idea de les professores Nàdia Climent Terol, Marta Llorens Mejias i Desi Pérez Moreno en què des de la Revista Mirall tenim molt de gust de col·laborar.

“Has vist quin cul té la nova profe?”. “Hui estàs molt guapa”. “Quants bolígrafs creus que li caben entre les mamelles?”. “Té més pèls als braços que un tio”. Malauradament, encara escoltem aquests comentaris en les aules de hui en dia.

De fet, una vesprada, mentre tres companyes compartíem les experiències personals com a docents, ens vam adonar de la quantitat d’actituds que ens fan sentir menyspreades i que són legitimades per l’entorn (en el nostre cas, les aules). Com a professores sentíem la responsabilitat d’obrir el camí de l’alumnat cap al feminisme a través de l’educació.

Per aquest motiu, ens vam endinsar en aquest projecte que ara vos presentem i que pretén visibilitzar la sexualització a les aules. Sobretot, la normalització d’aquestes actituds masclistes que fomenten la desigualtat entre dones i homes. 

El que primer semblava una idea igual d’engrescadora que d’utòpica va anar agafant forma ràpidament. Teníem clares dues coses: que el projecte barrejaria l’escriptura i el dibuix i que seria exclusivament per a dones.

Per això demanem que dones relacionades amb la comunitat educativa (mestres, conserges, alumnes d’universitat, pedagogues, etc.) escriguen un conte breu de no més de 1.000 paraules en el qual reflectisquen la sexualització que senten en l’aula.

- Publicitat -

Per fer-ho, hauran de centrar-se en la part del seu cos que senten més exposada als prejudicis i les actuacions “subtilment” masclistes. Aquesta part del cos haurà d’aparèixer al conte tot i que siga de manera desdibuixada. A tall d’exemple, podem fer un símil de les nostres mamelles amb dues muntanyes i que siga el lloc on ocorre l’acció del conte.  

Com que pretenem crear material didàctic que puga ser utilitzat a l’aula en matèria de coeducació, demanem una fotografia de la part del cos que s’ha fet servir per crear el conte i que, posteriorment, intervindrem per realitzar una imatge infantil a sobre.

Busquem donar una mirada completament innocent i infantil d’aquelles parts de nosaltres que ens marquen com a objectes sexuals. Així doncs, trencarem estereotips per la via de la paraula i, també, per la del dibuix. 

La intenció final d’aquest projecte és publicar en format llibre un recull de contes que donen visibilitat de la situació de totes les dones a l’aula i permeta acompanyar-nos en el procés de deconstrucció. 

Al capdavall, aquest projecte artístic naix com un crit, com un crit de reformulament i esperança perquè les actituds comencen a canviar. Desitgem recollir les vostres veus.

¿Quan? Des de hui fins al 26 de maig. 

¿On? Mitjançant correu electrònic a donesexualitzades@gmail.com

Des de la Revista Mirall vos animem a participar d’aquest projecte! Trencar estereotips està en els nostres cossos i ens els nostres cervells.

- Publicitat -