Sánchez està “una mica desubicat”

Chacón reclama mesures de protecció "proporcionals a la facturació dels negocis"

La consellera d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, Àngels Chacón, ha assegurat que el president del Govern central, Pedro Sánchez, està “una mica desubicat” temporal i espacialment per establir la desescalada del confinament pel coronavirus per províncies.

Publicitat

En una entrevista aquest dimecres de Catalunya Ràdio recollida per Europa Press, Chacón ha criticat que l’Executiu central estableixi les províncies i no les regions sanitàries per realitzar la desescalada, i ha lamentat que amb això s’utilitzi una unitat de mesura “del segle XIX”.

“La gestió seria més efectiva si atenem a criteris de proximitat”, ha destacat la consellera, que ha afirmat que els ajuntaments i la Generalitat són qui millor coneix les realitats del seu territori.

S’ha preguntat sobre la base de quins criteris i indicadors el Govern central ha pres les decisions de desescalada que va anunciar el president Sánchez aquest dimarts: “Ens estem complicant la vida”, ha insistit.

Àmplia casuística

Sobre la reobertura de comerços, Chacón ha dit que hi ha una casuística molt extensa, “és tan àmplia que les preguntes seran infinites”, i ha explicat que hi haurà un marc general d’actuació i que després cada sector establirà recomanacions, encara que ha insistit que no podran ser exhaustives perquè es perdrien en la casuística.

Chacón ha mostrat preocupació per la facturació dels comerços que reobrin, ja que assegura que no està garantida, i ha demanat mesures de protecció proporcionals a la facturació dels negocis: “Sánchez està lluny de la realitat”, ha opinat la consellera.

Ha explicat que hi ha elements subjectius que condicionaran aquesta facturació, com una certa por o possibles rebrots del virus, per la qual cosa ha vaticinat una “arrencada progressiva” dels comerços i ha dit que hi ha perill en la pervivència de sectors productius.

Chacón ha explicat que el Procicat concretarà les mesures de seguretat que s’hauran d’aplicar, encara que ha avisat que seran recomanacions i ha apel·lat a la consciència ciutadana i a la de les persones que dirigeixen els comerços, ja que “al mil·límetre no es podrà detallar, caldrà tenir sentit comú”.

Ha criticat que es demani a la restauració que reorientin part del negoci i adecuen els locals: “Els estem sotmetent a un estrès. Intentant garantir la seva pervivència, els estem complicant la vida”.

Injecció directa de l’Estat

La consellera d’empresa ha demanat que l’Estat, que és, al seu judici, qui té més múscul financer, que faci una injecció directa a pimes i autònoms i ha defensat que la Generalitat ha arribat fins a on ha pogut.

En el sector del turisme, Chacón ha explicat que troben a faltar una harmonització a nivell europeu i ha concretat que l’expresident de la Generalitat i eurodiputat, Carles Puigdemont, ha preguntat a la Comissió Europea si va a haver-hi una espècie de ‘Pla Marshall’ per al turisme.

Ha afirmat que els establiments turístics podran treballar aquest estiu “molt condicionats”, ha avisat que hi haurà locals que els sortirà més a compte tancar i ha dit que el sector turístic català s’està dirigint mercats espanyols, encara que ha afegit que hi ha dos elements que no es coneixen i són condicionants: el poder adquisitiu de la gent i la sensació de por.

Preguntada per la tornada a les classes de les universitats, Chacón ha dit que respecten l’autonomia universitària i que estan intentant cercar consensos perquè no hi hagi diferències molt grans entre les diferents universitats, però ha dit que cadascuna serà la que determinarà si al juny hi ha classes presencials o no.

Selectivitat al setembre?

A més, no ha descartat que l’examen d’accés a la universitat pugui retardar-se a setembre, encara que en principi està fixat pel 7 i 8 de juliol, però serà la Conselleria de Salut qui indiqui quan es podrà celebrar: “No és la nostra intenció. Però, què passa si ara hi ha un rebrot? Ho hem de tenir previst”.

Preguntada pels diners que es destinarà a la investigació, la consellera ha apostat per una economia basada en el coneixement, ja que d’això depèn la sortida del coronavirus: “Si ens ho creiem, que volem una economia del coneixement, ara cal demostrar-ho”.

Chacón també ha mostrat preocupació i intranquil·litat pel futur de les plantes de Nissan a Catalunya, i ha afirmat que ara la companyia està fent una anàlisi interna de la seva estratègia empresarial, per la qual cosa “ara hi ha incerteses”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes