Divendres 29 Maig, 2020

Inverteix en comunicació

Més llegits

La CUP insta a nacionalitzar Nissan per salvar els llocs de treball

El diputat de la CUP al Parlament Vidal Aragonès ha reclamat al Govern que mantingui els llocs de treball...

La peripècia de Cs per relacionar el tancament de Nissan amb l’independentisme

La portaveu de Cs al Parlament, Lorena Roldán, ha lamentat el tancament de la planta de Nissan a Barcelona...

Rull i Turull asseguren que estan presos per informes manipulats

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha afirmat aquest dimecres que tota Espanya està construït sobre la base...

Desobeir per a rescatar les persones

Dubto, tot i que tampoc m'estranyaria, que encara quedi algú dins l'independentisme que s'hagi sorprès pel caràcter amb el...

El PP situa els fets d’octubre de ser un dels motius del tancament de Nissan

El president del PPC, Alejandro Fernández, ha culpat del tancament de la planta de Nissan a Barcelona al "discurs...

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

El nostre convidat és Josep Lluís Burguera Pérez (València, 1951). És Llicenciat en Ciències de la Informació, en Imatge visual i auditiva i en Teologia. Salesià i, actualment rector a Las Palmas de Gran Canaria. 

En aquests dies, més que en altres èpoques de la meua vida, he “invertit en comunicació” des del meu confinament i ara em sent més feliç. Enviar per les xarxes socials un breu missatge, una frase, una imatge, una emoticona d’ànim o de força, s’ha convertit per a mi en munició contra la por, la soledat, l’angoixa o l’aïllament. És una altra manera de tendir la mà que no requereix llavar-li-la amb sabó d’hospital, ni posar-se mascareta o guants de làtex. 

El mateix es pot afirmar del telèfon: una bona trucada a temps o inesperada pot fer arribar-hi alleujament, confiança, amistat i afecte a persones a les quals potser no estàvem dedicant la deguda atenció en el normal dia a dia, però ara sí que la necessiten.

Tot tornant al nostre actuar en les xarxes socials, perquè la comunicació que generem en aquests moments siga de qualitat, necessitem ser fidels a alguns factors que la condicionen decisivament; el més important, al meu parer, és el de l’autenticitat.

La nostra comunicació en aquest temps de crisi -i també quan aquesta acabe- serà autèntica en la mesura què reflectisca el nostre propi jo en cada missatge, on un expresse el que és, allò que sent o el que desitja per a l’altra persona o per al grup. Aquesta condició requereix una bona dosi de sinceritat i confiança a parts iguals.

I la nostra comunicació serà de qualitat si, abans de difondre informacions en les nostres xarxes o en simples trucades telefòniques, les verifiquem en la mesura de les nostres possibilitats per a assegurar-nos que provenen d’institucions o particulars solvents i no del primer ximple que s’invente fake news: és a dir, una informació falsa amb aparença de veracitat, generada per a confondre i, generalment, per a sembrar zitzània. 

El papa Francesc ha dedicat tot el missatge per a la Jornada de les Comunicacions Socials de l’any passat just a aquest assumpte de tan trista actualitat: les falses notícies amb aparença de vertaderes. També el cinema i algunes sèries i documentals de qualitat han abordat el tema: com no esmentar ara la recent sèrie La veu més alta, emesa fa ben poc per una coneguda plataforma estatal; en els seus set capítols assistim atònits als mètodes per a liderar el mercat de les notícies i de la opinió pública nord-americana a base de fake news i la construcció d’un relat de la informació on el servei a la veritat o els principis del bon periodisme semblen coses del passat. 

Fer un bon ús del telèfon, d’internet i de les xarxes socials en aquest moment dur de la pandèmia és comunicació de la bona; continuem intentant-la, sent conscients que ens hi juguem molt en això. 

Per a cadascun de nosaltres es tracta per tant d’intentar aquesta comunicació de qualitat en tot moment, però especialment en el telèfon, internet i les xarxes socials, perquè quan passe aquest mal que ens afligeix, la nostra pròpia acció comunicativa siga de més qualitat.

- Publicitat -

Mirall és possible gràcies al suport dels seus subscriptors i mecenes. Amb només 2€/mes podem enfortir aquesta aposta periodística sense embuts.

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Breus

Xoc Generalitat-Moncloa per qui gestiona l’ingrés mínim vital

La Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies ha reclamat al Govern central la transferència de la gestió de l'ingrés mínim vital com han...

La fiscalia contra Forn: recorre l’aplicació de l’article 100.2

La fiscalia ha recorregut a l'Audiència de Barcelona l'aplicació de l'article 100.2 a l'exconseller Joaquim Forn, en la línia del que està fent amb...

Un terç dels casos de discriminació a Barcelona són per racisme, i una quarta part, per LGTBI-fòbia

Un terç dels casos de discriminació a Barcelona (33%) són per racisme, i una quarta part (25%), per LGTBI-fòbia, sent també aquestes últimes les...

Rull “tornaria a defensar” la declaració d’independència de 2017

El conseller legítim de la Generalitat Josep Rull ha considerat que la legislatura no està políticament esgotada donada la crisi sanitària actual que, al...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca