Cronologia de les quatres fases del desconfinament

La "fase zero" començarà el 4 de maig en tota Espanya amb l'excepció de les illes de Formentera (Balears), Gomera, La Graciosa y El Hierro (Canàries), que se situaran ja en la fase 1

Publicitat

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha presentat aquest dimarts un pla de desescalada en la lluita contra el coronavirus que tindrà quatre fases abans d’arribar a una “nova normalitat”, començant per una fase zero o de preparació.

L’unitat d’aplicació serà la província o l’illa, de manera que cadascuna d’elles pot avançar a diferent ritme i passar d’una fase a una altra en funció de com es compleixin els marcadors que s’estableixin.

La “fase zero” començarà el 4 de maig en tota Espanya amb l’excepció de les illes de Formentera (Balears), Gomera, La Graciosa y El Hierro (Canàries), que se situaran ja en la fase 1.

L’objectiu del Govern és que una setmana després, l’11 de maig, totes les províncies entrin en la fase 1. A partir d’aquí, cada fase durarà almenys dues setmanes –el temps d’incubació del virus–, però Sánchez preveu tot el pla duri com a molt vuit setmanes en tota Espanya, és a dir, fins a finals de juny.

Publicitat

En el transport públic l’ús de mascarillas estarà altament recomanat en totes les fases i també en la “nova normalitat”. Només llavors seran possibles els desplaçaments entre províncies. Sánchez ha detallat alguns exemples d’activitats que es permetran en cada fase.

Fase 0

– Sortides individuals per fer exercici, previstes pel 2 de maig.

– Obertura de locals i establiments amb cita prèvia per a atenció individual dels clients, com a restaurants amb servei de menjar per poder portar a domicili sense consum en el local. El servei haurà de prestar-se amb la màxima protecció.

– Obertura d’entrenaments individuals d’esportistes professionals i federats i l’entrenament bàsic de lligues professionals.

– Al llarg d’aquesta fase zero s’intensificarà la preparació de tots els locals públics amb senyalització i mesures de protecció per preparar el començament de la següent fase.

Fase 1

– En funció dels criteris es permetrà l’inici parcial de certes activitats, obertura del petit comerç sota condicions estrictes de seguretat excepte els centres o grans parcs comercials “on són més probables les aglomeracions i s’incrementa més la mobilitat per desplaçar-se fins a ells”.

– En restauració, es permetrà l’obertura de terrasses amb limitacions d’ocupació fins al 30 per cent en hostaleria l’obertura d’hotels i d’allotjaments turístics excloent zones comunes i amb determinades restriccions que es plantejaran en una ordre pel Ministeri de Sanitat.

– En l’obertura de locals en la fase 1 s’inclourà un horari preferent per als majors de 65 anys que són el col·lectiu més vulnerable al Covid-19.

– En el sector agroalimentari i pesquer es reprendran les activitats que mantenien restriccions.

– Els llocs de culte podran obrir limitant aforament a un terç.

– En l’àmbit esportiu es contempla l’obertura de Centres d’Alt Rendiment amb mesures i higiene i protecció reforçades i si és possible torns i si és possible es permetrà l’entrenament mitjà en lligues professionals.

Fase 2

– En restauració, s’obrirà espai interior dels locals amb limitació d’aforament a un terç, garanties de separació i solament per a servei de taules.

– Encara que el curs escolar començarà al setembre, en aquesta fase es recullen excepcions amb tres propòsits: activitats de reforç, garantir que els menors de sis anys puguin acudir si tots dos pares han de treballar presencialment i per celebrar l’EBAU.

– Represa de la caça i pesca esportiva.

– Obertura de cinemes, teatres auditoris i espais similars amb butaca preasignada i limitació d’aforament d’un terç.

– Seran possibles visites a monuments i equipaments culturals com a sales d’exposicions, sales de conferències amb un terç de l’aforament habitual.

– Es podran celebrar espectacles culturals amb menys de 50 persones en llocs tancats amb un terç de l’aforament i a l’aire lliure seran possibles quan congreguin a menys de 400 persones sempre que sigui assegut.

– Els llocs de culte hauran de limitar el seu aforament al 50 per cent.

Fase 3

– Una vegada es compleixin marcadors es flexibilitzarà la mobilitat general però amb recomanació d’ús de la mascarilla fora de la llar i dels transports públics.

– En l’àmbit comercial, es limitarà l’aforament al 50 per cent i es fixarà una distància mínima de dos metres.

– En restauració es flexibilitzaran les condicions d’aforament i d’ocupació si bé amb estrictes condicions de separació entre el públic.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca