Puigneró considera que és “fer el ridícul” voler prohibir la via telemàtica per governar

El conseller diu que Solé va ser "investit telemàticament" i ERC replica que només va prendre possessió per aquesta via

Publicitat

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha assegurat que “prohibir les vies telemàtiques per governar un país és fer el ridícul”. En una compareixença a distància al Parlament, el conseller ha enaltit l’actuació del Govern durant el confinament i ha celebrat que s’hagi “investit” telemàticament el nou conseller d’Exteriors, Bernat Solé. Puigneró ha assegurat que els mecanismes telemàtics són un “complement” de l’activitat habitual del Govern. “Voler prohibir-los és una mala praxi”, ha afirmat. El diputat d’ERC Jordi Albert ha corregit Puigneró: “Solé no va ser nomenat telemàticament, va prendre possessió” per aquesta via, ha puntualitzat.

Puigneró ha retret que “fa dos anys Rull, Turull i Puig van ser nomenats en un decret pel president i no van poder prendre possessió telemàticament”. “Han canviat les coses i celebro que sigui així, Solé ha vist respectats els drets, però no és així en el cas de Rull, Turull i Puig”. D’altra banda, Puigneró s’ha posat al costat de la portaveu del Govern, Meritxell Budó, i ha assegurat que “si fos independent, Catalunya hauria pogut gestionar diferent i millor” aquesta crisi sanitària. “Aspirem a ser un estat i gestionar millor”, ha dit.

Albert ha recordat que la presa de possessió és “un acte simbòlic” i que qui el nomena és el president de la Generalitat amb una signatura al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Albert ha reivindicat la feina feta des del Parlament, amb la presidència de Roger Torrent, per “avançar telemàticament”: “El Parlament pren totes les mesures per garantir els nostres drets i que puguem continuar fent tasca com a diputats”. En aquesta línia, ha insistit que Torrent ha de vetllar pels 135 diputats i que “fins ara ho ha fet de forma totalment exemplar”. En el seu torn, la diputada de JxCat Gemma Geis ha reclamat aparcar aquestes discussions en plena comissió.

Des del PSC-Units, el diputat Pol Gibert ha dit que el problema de fons no és la distància, sinó “governar”: “El seu Govern podria haver fet més del que ha fet, i no ho ha fet”, ha retret Gibert al conseller, a qui també ha dit que “el problema no és ser independentista, sinó fer declaracions supremacistes, com quan diu que Espanya no té remei o que a Catalunya hi hauria menys morts si fos independent”.

Publicitat

El diputat dels comuns David Cid ha fet mofa de la discussió entre JxCat i ERC i ha assegurat que “a aquest govern no li cal oposició”. També ha retret que sostingui les declaracions que Catalunya com a estat ho hauria gestionat millor, i ha posat l’exemple de la gestió de les residències de gent gran. Per part del PPC, Esperanza García ha instat Puigneró a “no abonar les teories de que Espanya mata” i que no fer-ho “no li farà perdre la condició d’independentista”, sinó que “li afegirà racionalitat dins del seu sentiment i projecte polític”.

L’oposició també ha reclamat al conseller que deixi enrere el discurs de la “república digital”, en plena pandèmia, i que se centri també en la funció pública de la qual s’encarrega el seu Departament. De fet, diversos grups han retret a Puigneró que relacionés el nombre de mascaretes enviades pel govern espanyol a Catalunya -1.714.000- amb la derrota del 1714. “No és moment de parlar de repúbliques digitals, és moment de centrar-se en l’eficiència”, ha retret el diputat de la formació taronja Dimas Gragera, que reclama “humilitat” i que es deixin enrere “discursos que no porten enlloc”. També els socialistes han lamentat que el conseller “tingui sempre el punt en què ha de fer el tuit” i han criticat que “quan podria treure pit en la gestió digital, se l’acaba coneixent per les piulades sobre les mascaretes”.

Ciutadans demanarà un acte institucional per a reconèixer als treballadors públics durant la pandèmia i també que s’impulsi un sistema de gratificacions no puntuals “que vagi més enllà dels sanitaris” i s’estengui a altres treballadors públics. D’altra banda, ha proposat que partides “no imprescindibles” dedicades en el pressupost a la conselleria -que creu que està “suprafinançada”- es destinin a fons contra la covid-19 o a polítiques bàsiques.

Els grups també s’han interessat per les pagues extra dels treballadors públics, quantes baixes per la covid-19 hi ha hagut entre el funcionariat i per les mesures que s’han d’implementar per acabar amb la bretxa digital. Des de la CUP-CC, Vidal Aragonès ha preguntat al conseller per la manca de mitjans suficients per poder fer teletreball.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes