Greenpeace demana als ajuntaments més espai per a vianants, ciclistes i autobusos als carrers

L'organització valora positivament les mesures anunciades per l'Ajuntament de Barcelona

Publicitat

Greenepeace ha demanat més espais per a vianants, ciclistes i autobusos als carrers contra la covid-19. L’entitat ha valorat positivament mesures anunciades per alguns consistoris, com el de Barcelona, que aquest cap de setmana va avançar que es pacificaran carrers, s’habilitaran voreres més amples i corredors bici, entre d’altres. Greenpeace ha constatat que la nova realitat requereix suficient espai per caminar mantenint les distàncies de seguretat, millorar els serveis de metro i autobús i poder moure’s en bicicleta de forma segura i accessible. Per aconseguir-ho, ha indicat que cal modificar el disseny dels carrers i una planificació basada en les necessitats de totes les persones, i no només de les que es mouen en cotxe.

L’entitat ha valorat que ja hi ha ciutats que han posat en marxa mesures, entre les que destaquen la d’ampliar de manera provisional la superfície de vianants per garantir l’espai entre persones, ja sigui reconvertint en d’ús de vianants carrers sencers o estenent les voreres mitjançant tanques sobre la calçada.

També destaquen mesures per animar a anar en bicicleta, implantant carrils bici ‘ràpids’ en les grans avingudes, ocupant part de l’espai fins ara destinat als cotxes. L’entitat ha considerat que aquesta mesura s’haurà de fer extensiva al transport públic, que es veurà afectat per la pèrdua d’ingressos i les restriccions d’aforament. En aquest sentit, ha destacat el paper del tren, metro i autobús com a serveis essencials durant la pandèmia. En concret, ha apuntat que l’autobús pot augmentar la velocitat comercial si es prioritza el seu accés a les ciutats mitjançant carrils exclusiu i ha afegit que aquesta millora del servei evitaria busos i trens plens.

El responsable de mobilitat de Greenpeace, Adrián Fernández, ha afirmat que aquestes mesures es poden implantar “de manera ràpida i a un cost molt reduït” ja que no requereixen obres de construcció. Ha apuntat que altres iniciatives poden ser modificar la programació dels semàfors per tal d’evitar l’acumulació de grups nombrosos esperant creuar.

Publicitat

En línies generals, l’organització ha recordat als consistoris que “tenen la responsabilitat de garantir un espai públic segur i suficient per tal d’evitar un repunt dels contagis i, no menys greu, aturar les congestions i la contaminació derivats de l’increment de l’ús de l’automòbil quan es recuperi l’activitat”. En aquest sentit, Fernández ha valorat que apostar per l’automòbil per defensar-se del virus “és un error”.

Greenpeace ha afirmat que hi ha estudis que comencen a vincular la contaminació atmosfèrica amb l’afecció del covid-19, una contaminació que ha registrat “un descens sense precedents en els valors de diòxid de nitrogen” des de l’inici de la crisi sanitària.

Modificar l’estructura de les ciutats

Més enllà de la mobilitat, l’organització ha apuntat que la crisis sanitària ha posat de manifest que calen ciutats “més resilients, segures i sostenibles” amb les persones al centre i amb capacitat d’adaptació ràpida a futures crisis. “La forma de comprar, alimentar-nos, moure’ns i usar el temps lliure canviarà i només adaptant-nos d’una forma sostenible és possible assegurar un futur millor per a la ciutadania”, ha afirmat la responsable de la campanya de Ciutats, Celia Ojeda.

En aquest sentit, ha vist amb bons ulls la proposta de París de redissenyar-se de tal manera que es tinguin els serveis essencials a un quart d’hora caminant. Això ha d’anar acompanyat d’una producció més local, ecològica i de proximitat; el comerç de proximitat i el foment de la reutilització i reparació de productes. Això ha de permetre reduir també les emissions de gasos contaminants.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes