Espanya va augmentar un 0,9% la despesa militar durant l’any 2019

Els pressupostos militars del 2019 augmenten al món un 3,6% i a Europa un 5%, segons el SIPRI

La despesa militar mundial va arribar al 2019 al seu nivell més alt des de la fi de la Guerra Freda, segons les darreres dades de l’Institut Internacional de Recerca de la Pau d’Stockholm (SIPRI). Un creixement impulsat per l’augment dels pressupostos militars dels Estats Units i la Xina, cada cop més enfrontats geopolíticament. Mentre la despesa militar mundial va augmentar un 3,6% l’any passat, la dels EUA va pujar un 5,3% i la de la Xina un 5,1%. “Sembla un retorn a la rivalitat entre les grans potències”, apunta Pieter D. Wezeman, investigador sènior del SIPRI. En l’àmbit regional Europa ha registrat l’augment més gran. En concret, el 2019 va destinar un 5% més a defensa que l’any anterior.

Publicitat

Ara el vell continent representa gairebé el 20% de la despesa militar global i és la tercera regió del món que més diners hi dedica.

El 2019 Espanya va augmentar un 0,9% la seva despesa militar. En total, l’estat ha dedicat a aquesta partida uns 16.000 milions d’euros, el que representa un 1,2% del seu PIB.

Si bé França continua sent el país de la Unió Europea que més diners destina a defensa, Alemanya ha augmentat aquesta partida significativament aquest últim any, un 10% més. ‘L’increment de la despesa militar d’Alemanya es pot explicar parcialment per la percepció d’una amenaça creixent per part de Rússia, compartida per molts estats membres de l’OTAN”, apunta Diego Lopes da Silva, investigador del SIPRI.

Rússia clarament lidera el rànquing de despesa militar, mentre els seus veïns de l’Europa de l’est i central també engreixen els pressupostos de defensa. Durant els últims 10 anys el Kremlin ha destinat un 30% més de recursos al seu exèrcit.

Rànquing mundial

La caiguda “inesperada” de la partida militar de l’Aràbia Saudita i el seu fort augment a l’Índia també han marcat els canvis en el rànquing mundial de despesa militar. Els Estats Units, la Xina i l’Índia ara són els tres països que més diners destinen a defensa, seguits de Rússia i l’Aràbia Saudita. Tots cinc representen més del 60% de la despesa militar mundial.

La Xina va augmentar un 5,1% el seu pressupost militar el 2019 en comparació amb el 2018, mentre que l’Índia ho va fer en un 6,8%. ‘Les tensions i la rivalitat amb la Xina i el Pakistan són algunes de les causes principals de l’increment de la seva despesa militar,’ assegura Siemon T. Wezeman, investigador sènior del SIPRI.

Caiguda inesperada a l’Aràbia Saudita

La despesa militar a l’Orient Mitjà va caure un 7,5% el darrer any arrossegada per la retallada en el pressupost militar de l’Aràbia Saudita i l’Iran. El SIPRI assegura que aquesta caiguda és “inesperada”, ja que el règim saudita continua les seves operacions militars al Iemen i les tensions amb l’Iran han augmentat.

Al règim dels aiatol·làs han gastat un 15% menys en el seu exèrcit aquest 2019. El SIPRI ho atribueix a l’impacte econòmic de la reimposició de sancions per part de l’administració de Donald Trump.

Per la seva banda, Turquia continua incrementant la seva despesa militar, tot i que a menor ritme el 2019. En l’última dècada el seu pressupost en defensa ha augmentat un 86%, especialment per l’increment d’un 27% entre el 2017 i el 2018. Per contra, el 2019 només va ser d’un 5,8%.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes