Les reunipns entre Sánchez i les CC.AA sempre són un “monòleg”

El president espanyol avança mesures durant les rodes de premsa sense consultar-les amb els presidents

Publicitat

La portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha criticat aquest diumenge la dinàmica de les reunions telemàtiques de presidents autonòmics amb el president del Govern central, Pedro Sánchez, per abordar la crisi del coronavirus: “Mai és un diàleg, sempre és un monòleg”.

En la reunió d’aquest diumenge –la setena des que es va declarar l’estat d’alarma–, el president de la Generalitat, Quim Torra, traslladarà a Sánchez el pla de desconfinament que defensa el Govern per a Catalunya: “I nosaltres direm el que direm, però serà un monòleg”, ha lamentat Budó en una entrevista en Rac1 recollida per Europa Press.

“No s’escolta ni es té en compte l’opinió i la perícia dels diferents territoris”, la qual cosa va en contra del coneixement que té cada autoritat de l’autonomia que gestiona, segons ella.

Si bé en la reunió de la setmana passada van apreciar un canvi de to –ha explicat Budó– “potser solament eren bones intencions del moment i va ser una cosa que després no va tenir continuïtat, com es pot veure”.

Publicitat

Ha lamentat que en la roda de premsa d’aquest dissabte Sánchez ja anunciés decisions que, al seu parer, haurien d’haver-se pres de forma consensuada amb les comunitats autònomes, i ha demanat al Govern que “repensi” algunes d’elles tenint en compte el que proposin els presidents aquest diumenge.

Peticions a la Generalitat

Torra demanarà la tornada de competències a la Generalitat per gestionar el desconfinamiento des de Catalunya, després que el mateix Sánchez hagi acceptat que la desescalada, segons Budó, “s’ha de fer de forma gradual, escalonada i territorializada i que no es pot aplicar de manera uniforme”.

Així, Torra plantejarà al Govern tres opcions: aixecar l’estat d’alarma perquè cada autonomia pugui tornar a exercir les seves competències; mantenir l’estat d’alarma, però solament en aquells territoris que prefereixin que sigui el Govern el que gestioni el desconfinamiento; o modificar l’estat d’alarma perquè “l’autoritat competent a Catalunya sigui la Generalitat”, o l’òrgan executiu de cada comunitat.

“Podem treballar de manera coordinada, consensuat decisions, no tenim cap problema a treballar de forma coordinada. Però nosaltres volem gestionar Catalunya”, ha conclòs.

Catalunya ho hauria fet millor?

Budó ha respost a les crítiques sobre la seva afirmació que una Catalunya independent hagués gestionat millor la pandèmia: “A la pregunta de si ho hagués fet millor, primer vaig dir que ho haguéssim fet diferent, perquè ens hauríem confinat 15 dies abans”.

Ha mantingut que els “països petits que han gestionat el tancament de fronteres a temps han tingut una incidència molt més baixa de coronavirus”, que és el que la Generalitat hagués fet, ha afirmat.

“Jo no he dit mai que Espanya ens mati; mai diria res en aquest sentit”, com tampoc comparteix –ha dit– les declaracions referent al president de la Cambra de comerç de Barcelona, Joan Canadell, encara que l’ha felicitat per la seva gestió de la pandèmia en el seu àmbit.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca