“La recentralització ha impedit treballar amb la qualitat que treballa Catalunya davant una emergència”

JxCat afirma que "quan Catalunya pot actuar com un estat, les coses es fan bé"

Publicitat

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha assegurat que “un dels errors més grans del govern espanyol” en la gestió de la crisi sanitària de la covid-19 ha estat “la recentralització”: “Ens ha anat a la contra i ha impedit poder treballar amb la celeritat i la qualitat que treballa un país com el nostre davant una emergència”. “Que no es tornin a equivocar, que ens deixin decidir i executar el pla d’emergències propi”, ha reclamat el titular d’Interior durant la sessió de control al Govern aquest divendres al Parlament. Per la seva banda, el portaveu de JxCat, Eduard Pujol, ha defensat que “quan Catalunya pot actuar com un estat, les coses es fan bé” i ha demanat “el retorn de les competències pròpies, començant per la gestió d’emergències”

Buch ha carregat contra l’executiu de Pedro Sánchez per primer “prendre” la capacitat de decisió a Catalunya i “trobar decisions rebutjades perquè al cap de pocs dies les aprovi el govern de l’Estat espanyol”. Així ha estat, considera el conseller, en referència al confinament i també a la sortida dels nens al carrer, a partir de la setmana vinent. El conseller també ha reivindicat el model de gestió d’emergències de Catalunya i ha destacat la gestió dels atemptats del 17-A o del temporal Glòria.

En la mateixa sessió de control, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha reiterat que des de l’executiu català ofereixen “col·laboració” a l’Estat espanyol per fer front a la pandèmia però ha reclamat que no se’ls “imposi”.

Budó també ha defensat la gestió comunicativa del Govern, després que el PPC li hagi retret unes declaracions en què deia que en una Catalunya independent “les dades serien molt diferents” perquè haurien pres mesures diferents, com ara el confinament total. A l’acusació de la popular Esperanza García, que ha reclamat “canvis” en la gestió comunicativa de la Generalitat i “determinació, humilitat i col·laboració institucional”, Budó ha dit que continuaran amb “sinceritat, transparència i crítica, al govern espanyol i també autocrítica, quan convé”.

Publicitat

En relació a les seves polèmiques declaracions, Budó ha insistit que “per molt que es vulgui intoxicar i embolicar la troca, la realitat és tossuda” i ha indicat que en la primera fase de l’estat d’alarma, de quinze dies, no es va decretar el confinament total, mentre que des de Catalunya sí que es demanava que es fes. “En confinament total hauríem aconseguit abaixar la propagació? Sí”, ha opinat la portaveu.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes