Un expert del sector turístic alerta que “és perillós” fer un certificat d’espais lliures

Els guies turístics de Girona asseguren que seguiran fent visites virtuals tot i el desconfinament

Publicitat

El consultor en innovació turística Jimmy Pons ha avisat a les administracions que “és perillós” crear un certificat que garanteixi espais lliures de covid-19. Segons Pons, el certificat es pot convertir “en un bumerang que et pot explotat a la cara”, ja que “no hi ha la total garantia” que la gent no es pugui contagiar d’aquest virus durant les seves vacances. Jimmy Pons ha exposat el seu punt de vista en una taula rodona virtual organitzada per la Taula Gironina del Turisme, en què la presidenta de Girona Guide Services, Rosa Duran, expliqués que mantindran el format de visites virtuals una vegada puguin recuperar les presencials per seguir mostrant el patrimoni a tots aquells que no vinguin a Catalunya.

Una setmana després que l’Agència Catalana de Turisme (ACT) anunciés que estava treballant en crear un certificat per a establiments lliures de covid-19, un expert ha alertat dels riscos que pot comportar. El consultor en innovació turística Jimmy Pons ha avisat a les administracions i empresaris del sector que “és perillós” crear aquest tipus de certificat per les conseqüències que pot portar a les destinacions turístiques.

“Encara no hi ha ningú ha demostrat que pot ser ‘covid-free'”, ha afegit Pons. En el cas en què finalment l’ACT crees aquest certificat i un establiment l’obtingués, però hi hagués un client que es contagiés, el certificat podria convertir-se “en un bumerang” que podria “explotat a la cara”. Per això el consultor ha apostat per buscar un segell que garanteixi que es treballa per minimitzar el risc de contagi, però no que és lliure.

Jimmy Pons ha alertat d’aquest risc aquest dijous durant el tercer webinar organitzat per la Taula Gironina del Turisme. En aquesta ocasió, els ponents s’han centrat en el turisme actiu i les repercussions que pot tenir la covid-19 en el sector. Una de les ponents ha estat la presidenta de Girona Guide Services, Rosa Duran, qui ha afirmat que el confinament els ha ofert la possibilitat de reinventar-se.

Publicitat

Duran ha explicat que el món dels guies turístics s’ha obert a les visites virtuals. “Des de casa podem explicar moltes coses i en molts idiomes diferents gràcies a les eines telemàtiques actuals”, ha detallat Duran. Per això ha assegurat que la crisi sanitària ha portat un canvi que es mantindrà en un futur. Per això la presidenta ha afirmat que “amb covid o sense” els guies turístics “tindran un món presencial i un de virtual”.

De fet, Rosa Duran ha apuntat que “hi ha molta gent que no pot venir a Catalunya” i per això, els guies han d’acostar-los el patrimoni. Una de les maneres de fer-ho és a través de les visites virtuals.

Un xec de vacances per fomentar el turisme intern

Per altra banda, el president de l’Associació de Centres Turístics Subaquàtics, Genís Dalmau, ha proposat a les administracions que busquin alternatives per fomentar el turisme. Una d’elles seria la creació dels xecs de vacances, un model que ja existeix a França. Es tracta d’una “retribució en espècies” que fa el govern francès i les grans empreses als seus treballadors. Es tracta de xecs prepagats d’entre 10 i 20 euros que posteriorment els ciutadans poden canviar en hotels, restaurants i activitats turístiques.

Els xecs tenen validesa a tot Europa, però la majoria d’establiments que ho accepten són francesos, fet que fomenta el turisme intern dins del propi país.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes