Els restauradors de Barcelona aspiren a obrir en acabar maig

El Gremi reclama a l'administració "un missatge inequívoc" perquè puguin reobrir

Publicitat

El director del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, aspira al fet que bars i restaurants reobrin durant la segona quinzena del maig o en començar el juny, però també rebutja especular sobre dates si abans no s’aclareixen “els plans de futur per al sector, en quines condicions es compensarà (al sector) i quines restriccions es posaran” per reobrir.

“La data ideal seria el 15 de maig i la data amb més cautela seria l’1 de juny”, però és tan essencial la data com les condicions en què es reprengui l’activitat, ha insistit en declaracions a Europa Press sobre les conseqüències del coronavirus.

“És el raonable: amb massa temps més de tancament, es multiplica el risc que les conseqüències siguin encara mes irreversibles. Però no tinc la confirmació de ningú que m’hagi dit que treballen amb aquestes dates”, ha afegit sobre els seus contactes amb les administracions públiques.

Ha insistit que l’important són les condicions econòmiques en què es reobri, i que hi hagi “un missatge inequívoc de les autoritats que és segur anar als bars i restaurants de Barcelona i el conjunt d’Espanya”.

Publicitat

Considera, fins i tot, que reobrir sense aquestes premisses pot ser letal, perquè estar obert al públic i no rebre clients augmentaria encara més les despeses “i per tant la situació es pot agreujar”.

Possible tancament del 25% dels locals

Amb la situació actual, el Gremi tem que la caiguda del consum intern i del turístic acabi amb el 25% dels 8.500 bars i restaurants de la ciutat de Barcelona en els propers 12 mesos, és a dir, des d’ara fins a l’inici de la propera temporada alta, quan es recuperarà el turisme “en el millor dels casos”.

Fins ara Pallarols ha parlat amb el govern central, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona, inclosos la ministra de Comerç, Reyes Maroto; la consellera d’Empresa, Carme Chacón, i el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, a més de tots els grups del Congrés i els de l’oposició de l’Ajuntament.

Què demanen a cada administració

Considera que les administracions públiques “no entenen que elles també han de fer sacrificis” per repartir entre tots les pèrdues per la pandèmia, i reclama als governs central, autonòmic i municipal exempcions fiscals el 2020 i 2021.

El Gremi també demana al Govern central que el restaurador no hagi de pagar el lloguer mentre el local estigui tancat, i que després el preu s’ajusti a la proporció d’espai de l’establiment que es vagi reactivant, i evitar així de pas l’especulació immobiliària.

Pallarols també li demana remodelar els ERTE, al·legant que incorporar a tots els empleats de cop seria mortal per al negoci: creu que han d’incorporar-se gradualment segons les condicions de cada reobertura; “i suprimir-se la prohibició d’acomiadar durant sis mesos”, perquè caldrà escollir entre donar treball a qui es pugui o tancar si no es pot mantenir a tota la plantilla.

A la Generalitat li demana reconsiderar tributs i cànons; “i a més estava tramitant un Pressupost que els pretenia augmentar”, per la qual cosa li planteja refer aquests comptes per reduir la fiscalitat a les empreses.

I a l’Ajuntament li demana, sobretot, “eliminar l’abusiva taxa de terrasses” i relaxar les condicions al fet que estan sotmeses a Barcelona: al·lega que precisament la terrassa pot salvar-los perquè els clients se sentin més segurs.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes