El CGPJ li dona un toc d’atenció a Iglesias

És la segona vegada que li demana "prudència" i "mesura", aquesta vegada per la condemna d'Isa Serra

La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha rebutjat rotundament aquest dijous les crítiques del vicepresident segon del Govern central, Pablo Iglesias, contra la condemna a la portaveu d’Unides Podem a l’Assemblea de Madrid, Isa Serra, de 19 mesos de presó per participar en els aldarulls que es van produir durant un desnonament el 2014.

Publicitat

Així ho ha dit l’òrgan de govern dels jutges en un comunicat que ha emès després d’analitzar el missatge que Iglesias va difondre dimecres a Twitter després de conèixer la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) contra la portaveu del seu partit i les manifestacions públiques que ha fet aquest dijous en la conferència de premsa del palau de La Moncloa.

Tal com recorda el CGPJ, el vicepresident segon i ministre de Drets Socials i Agenda 2030, va afirmar a la xarxa social: “Les sentències s’acaten (i en aquest cas es recorren), però m’envaeix una gran sensació d’injustícia. A Espanya molta gent corrupta i molts poderosos queden impunes gràcies als seus privilegis i contactes, mentre es condemna qui va protestar per un desnonament vergonyós”.

Al missatge s’hi suma la declaració que ha fet aquest dijous, en la qual ha defensat la llibertat per criticar sentències judicials en un estat democràtic malgrat que aquestes decisions s’hagin d’acatar, tot i que ha sostingut que ell “per prudència” no ha dit què pensa de la condemna, sinó que tan sols ha traslladat “una cosa que pensa molta gent”.

En aquest sentit, el CGPJ ha expressat el seu “profund malestar” no només pel fet de qüestionar una actuació judicial, sinó per sospitar de la “manca d’imparcialitat dels jutges espanyols” perquè ha insinuat que “atorguen un tracte desigual i privilegiat a uns col·lectius que, per la seva influència i contactes, serien impunes a l’acció de la justícia”.

Per la Comissió Permanent aquestes afirmacions “mereixen un absolut i rotund rebuig”, perquè “més enllà del legítim dret a la crítica generen una sospita inacceptable quan és públic, notori i reconegut que, al llarg del temps, els jutjats han donat sobrades mostres de la seva independència, imparcialitat i objectivitat, sigui quina sigui la seva posició política o social”.

Així, pel “to certament inadequat” d’Iglesias, diu el comunicat, l’òrgan dels jutges es veu obligat a apel·lar “a la moderació, prudència i mesura”, i torna a recordar la “responsabilitat institucional” que té un membre del Poder Executiu per evitar “polititzar la justícia o qüestionar la independència, la imparcialitat i la professionalitat dels jutges”.

El CGPJ va traslladar aquestes mateixes paraules al vicepresident segon el passat mes de gener en una declaració institucional, quan Iglesias va afirmar en una entrevista que els tribunals europeus han deixat “en mal lloc” la justícia espanyola pel que fa al procés independentista de Catalunya, la qual cosa, a parer seu, suposa “una humiliació per a l’Estat”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes