Aquests són tots els països on les delegacions del Govern portaran avui el Sant Jordi

Concursos literaris, promocions de llibres i difusió de la tradició ompliran virtualment casals i llibreries

Publicitat

Les delegacions del Govern a l’exterior col·laboren amb diverses entitats i casals catalans per portar la festivitat de Sant Jordi a diversos punts d’Europa i els Estats Units. Així, la Delegació davant la Unió Europea, el Casal Català de Brussel·les i el Centre Balears Europa organitzen un concurs de relats curts en el marc de la Setmana cultural de Sant Jordi a Brussel·les que té lloc del 20 al 26 d’abril. El concurs consisteix a elaborar un relat curt en català, de gènere i estil lliure, que faci alguna referència implícita o explícita a Brussel·les.

Regne Unit

La Delegació al Regne Unit organitza una campanya a Twitter per regalar llibres a través de les xarxes i col·labora fent difusió de les diferents activitats que organitzen els casals catalans a Irlanda, amb un concurs literari, i al Regne Unit amb uns jocs florals i un cicle musical virtual.

Alemanya

Publicitat

A Alemanya, els lectors de català i l’Institut Ramon Llull organitzaran un concurs fotogràfic online. S’ha fet un enviament de material de Sant Jordi als lectorats de català de diverses universitats i també a escoles catalanes del país i tambe s’ha facilitat material a diverses llibreries i a les institucions Kultcat e.V. KatalanischDeutscher Kulturverein, Städtepartnerschaft Verein Köln-Barcelona (Colònia), el Centre Cultural Català de Colònia i el Museu de les Roses-Rosen Museum, que farà una publicació sobre Sant Jordi a la seva revista, i la revista del ‘think tank’ IFA ha publicat un article a la seva revista impresa ‘Kulturaustausch’ sobre Sant Jordi.

Itàlia

La Delegació a Itàlia dona suport a la iniciativa impulsada per la comunitat catalana (les associacions amics de Catalunya i Catalans a Roma i la ràdio Catalunya Itàlia). Es tracta d’un concurs literari artístic.

França

A França s’ha organitzat el primer festival de textos curts i d’il·lustració infantil ‘Des de la finestra, un Sant Jordi indiscret’. Els participants poden escriure un text curt que inclogui la paraula “solidaritat”. Als petits de la casa se’ls convida a presentar un dibuix inspirat en els valors solidaris. La iniciativa s’adreça a la comunitat catalana resident a França, als residents de França, i als francesos i les franceses residents a Catalunya. El premi són dues entrades a un concert de Manel que tindrà lloc a París el 9 de setembre.

Europa central

A l’Europa central, la delegació ha decidit presentar la programació cultural que tenia prevista per a la celebració de la festa de Sant Jordi a través d’streaming, amb ‘Cavalleres en sabatilles’. Sota el lema ‘L’amor a la paraula’ i amb una clara aposta per la producció cultural femenina, el Sant Jordi d’enguany serà tot un viatge cultural. Artistes de Catalunya i Àustria crearan un programa conjunt situat en la frontera entre la literatura, la música, la interpretació i el teatre.

Suïssa

La Delegació del Govern a Suïssa celebrarà Sant Jordi convidant els infants a fer dibuixos relacionats amb la diada, que seran publicats a les xarxes socials, així com un test sobre Sant Jordi. A més, prepararà una publicació en homenatge a Mercè Rodoreda i Aurora Bertrana, dues autores catalanes que van escriure obres importants de la literatura catalana a Suïssa. S’ha impulsat la campanya #SantJordiEmCasa a través de les xarxes socials, on es convida a compartir quin llibre s’està llegint o quina obra es recomana. La campanya està oberta a tothom i compta amb el suport de diferents persones que han enregistrat vídeos, com la directora de l’Institut Ramon Llull.

Els Balcans

La Delegació als Balcans i la llibreria Moderna vremena celebren conjuntament Sant Jordi i la festa croata de la Nit del Llibre (Noć knjige). Des de dilluns 20 d’abril fins el dia de Sant Jordi, cada dia l’editor Kruno Lokotar presentarà una de les obres catalanes més importants que han estat traduïdes al croat. Aquests vídeos es difonen a través de les xarxes socials de la Delegació i de Moderna Vremena. A més, la Delegació s’ha coordinat amb l’Associació d’Escriptors d’Eslovènia, que presentarà obres catalanes traduïdes a l’eslovè els dies 23 i 24 d’abril a través de la seva web i les seves xarxes socials.

Països bàltics

Als països bàltics, el dia de Sant Jordi es publicarà un vídeo/animació en anglès a les xarxes socials que explica la tradició de celebrar Sant Jordi amb llibres i roses. Després, durant una setmana, cada dia es publicaran vídeos sobre llibres/autors catalans, a càrrec d’acadèmics del Centre d’Estudis Catalans i d’altres persones relacionades amb Catalunya. També convida la comunitat catalana dels països bàltics a unir-se a Sant Jordi online i fer el seu vídeo sobre un llibre amb els hashtags #aboutabook #booksandroses.

Països nòrdics

La delegació als països nòrdics enviarà cartes de felicitació als catalans residents als cinc països i a diverses institucions. També farà difusió de l’acte que prepara el Casal d’Estocolm.

Estats Units

Als Estats Units, la delegació col·labora a Washington DC amb la Fundació Paulí Bellet i la Kensington Row Bookshop, que organitzen el Kensington Day of the Book Festival. Concretament, la delegació ha participat juntament amb l’Smithsonian Center for Folklife &Cultural Heritage en la iniciativa Catalonia On Stage, un escenari virtual amb vídeos de diferents escriptors i músics catalans. També hi ha un petit espai per a cuina, una obra de teatre del casal i un espai sobre sardana. A més, ha realitzat un petit vídeo de la DGUSA que es penjarà al web on s’explica la tradició de Sant Jordi. A Nova York, la delegació col·labora amb la Mary Ann Newman i el Farragut Fund en l’organització del Sant Jordi in New York, que també s’ha reinventat a través d’un web que oferirà tres jornades de vuit hores d’activitats culturals amb escriptors i artistes.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes