L’èxit de la campanya del Gremi de Floristes per Sant Jordi provoca un “col·lapse tècnic”

Els floristes auguren una jornada llarga i "intentaran" arribar a tothom

Publicitat

“Serà un Sant Jordi llarg, intentarem arribar a tothom i no fallar a ningú”, comenta el president del Gremi de Floristes de Catalunya, Joan Guillén, a l’ACN. Ho diu a dos dies de la diada, cansat però content amb l’èxit de la campanya #rosadesantjordiacasa per enviar roses a domicili el 23 d’abril, amb 200 floristes implicats i gairebé tots al límit del “col·lapse tècnic”. L’alta demanda i les dificultats per rebre, treballar i distribuir la flor en les actuals condicions i amb poc personal fan que la majoria estiguin tancant la porta a més comandes. “Qui no hagi fet l’encàrrec avui…”, avisa Guillén. L’objectiu que es va marcar el Gremi per aquest Sant Jordi “de mínims”, vendre unes 300.000 roses (5% de l’habitual), sembla més a prop.

El Gremi de Floristes va impulsar la setmana passada la campanya #rosadesantjordiacasa, amb un mapa amb la distribució geogràfica de les floristeries que ofereixen el servei amb l’objectiu de cobrir la major part del territori i evitar grans desplaçaments dels floristes. Finalment hi han participat 200 floristeries, i segons el president del Gremi, no donen l’abast. Moltes ja els estan comunicant que no acceptaran més encàrrecs. “Pràcticament totes les floristeries hem arribat al ‘col·lapse tècnic’, diu sobre el volum de feina i la precarietat amb què es treballa aquests dies.

Guillén subratlla que tot s’ha fet “amb molta cura”, atenent les recomanacions sanitàries, “amb harmonia” entre les floristeries participants i els serveis majoristes de la flor que hi han col·laborat. Però, també, amb una gran precarietat de mitjans perquè “la majoria” dels negocis estan amb un ERTO i el personal que hi ha és escàs. D’aquesta manera, adverteix que si algú no ha fet ja la comanda o no ho fa avui, probablement ja no pugui fer-ho. “El desgast és molt alt aquests dies”, reitera.

“Sabíem que la gent respondria”, comenta Guillén, no obstant això molt content amb el volum de comandes rebudes fins ara. Malgrat tot, les expectatives de venda queden lluny dels 7 milions de roses dels últims anys i es preveu que la xifra de s’acosti a les 300.000 roses, per sota del 5% de les vendes habituals. Hores d’ara el president no pot concretar si amb el bon resultat de la campanya s’arribarà a aquest 5%, entre altres raons perquè hi ha altres actors que venen i distribueixen roses que no s’hi ha adherit però que s’acabaran comptant en el recompte final.

Publicitat

Guillén augura per tant que aquest serà un Sant Jordi excepcionalment “llarg” per a ells. Normalment, l’enviament a domicili era l’excepció, recorda. Enguany, amb les floristeries tancades, serà l’única via perquè la gent tingui roses. “Hem de treballar molt durament perquè tots els compromisos de lliurament els puguem fer amb les millors condicions objectives possibles; intentarem arribar a tothom i no fallar a ningú”, manifesta.

El Gremi de Floristes recorda que el seu és un negoci tan o més estacional que el del llibre, i que la factura de la crisi del covid, arribada en plena primavera, serà cara. El decret de l’estat d’alarma en plena època d’esplendor de moltes plantes i flors, de celebracions com Sant Josep o Sant Jordi –enumera- van agafar els floristes “amb les càmeres plenes de flor”, lamenta en aquest sentit.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes