Els casos de racisme van augmentar un 24% durant el 2019 a Catalunya

Les dades són de l'informe anual de l'ONG SOS Racisme

Publicitat

Els casos de racisme a Catalunya van augmentar un 24% durant el 2019 –passant de 151 en 2018 a 188 l’any passat-, segons l’informe anual de l’ONG SOS Racisme, presentat aquest dimarts en una roda de premsa telemàtica a causa de l’estat d’alarma per coronavirus.

El document apunta que, per segon any consecutiu, l’àmbit més comú del racisme a Catalunya és el privat (27%), mentre que el segon origen més habitual es dóna amb els cossos de seguretat (15%); on han augmentat els casos durant el confinament (58% del total).

“Les actuacions de particulars i administració pública no han millorat massa”, ha manifestat Alicia Rodríguez, coordinadora del Servei d’Atenció i Denúncia (SAID) de SOS Racisme, que ha participat en la roda de premsa al costat del doctor en dret Karlos Castilla; i que ha alertat un 32% dels casos identificats no van ser denunciats.

“Es tracta d’una situació habitual produïda per la invisibilització del racisme i la falta de recollida de dades oficials”, ha assegurat Rodríguez, que ha explicat que aquest percentatge augmenta fins el 36% en casos en els quals intervenen membres de les forces de seguretat.

Publicitat

“En aquestes situacions, molts dels afectats es veuen amb una contradenuncia dels cossos policials que en moltes ocasions serveixen per argumentar i justificar la vulneració de drets”, ha afegit la coordinadora del SAID.

Per a Rodríguez, el context de vulnerabilitat dels col·lectius racialitzats i la “desconfiança justificada” en el sistema judicial i la policia, fa que moltes víctimes evitin denunciar i les col·loca en un estat d’indefensió.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca