El CAC creu que Telecinco va donar dades que podrien identificar els fills menors d’una víctima de violència masclista

El Consell ho envia a la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia perquè estudiï si pren mesures

El Ple del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) considera que unes notícies sobre un cas de violència masclista al Prat de Llobregat de Telecinco van difondre dades que podrien contribuir a identificar els fills menors de la parella. Segons el CAC, el prestador Telecinco podria no haver adoptat les mesures per evitar la identificació i podria incórrer en una infracció de caràcter molt greu, tipificada a l’apartat 4 de l’article 57 de la Llei 7/2101 general de la comunicació audiovisual pel que fa a la difusió del nom, la imatge o altres dades que permetin la identificació dels menors en el context de fets delictius. El CAC ho ha enviat a la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia perquè prengui, si escau, mesures.

Publicitat

El CAC ha anunciat que la seva actuació es va iniciar d’ofici arran de la presentació d’una queixa enviada conjuntament per l’alcalde del Prat de Llobregat i per la presidenta de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya. En la mateixa, denunciaven el tractament que Telecinco va fer, tant en la web com en la televisió, de l’assassinat d’una veïna del municipi el 2 de desembre de 2019. Segons els denunciants, Telecinco hauria vulnerat la dignitat de la víctima i el dret a la intimitat dels seus familiars, en especial dels seus fills.

El CAC va analitzar la totalitat de les informacions sobre el cas que el prestador va emetre al llarg dels dies 2 i 3 de desembre, tant en la web com en els diferents programes informatius (Informativos Telecinco Matinal, Informativos Telecinco Mediodía i Informativos Telecinco Noche).

Les informacions detectades es van analitzar tant a l’empara de la legislació aplicable en matèria de violència masclista, i en especial en allò relatiu a la protecció de les víctimes, com del document Recomanacions sobre el tractament de la violència masclista als mitjans de comunicació, tot i que aquest, com detalla el CAC, ni és d’obligat compliment, ni resulta d’aplicació als serveis de comunicació audiovisual d’àmbit estatal.

Informe

L’informe del CAC assenyala que el prestador no va respectar la privadesa de la víctima ni del presumpte agressor i que es van incloure elements que, combinats entre si, podrien contribuir a la identificació dels fills menors d’edat de la parella en l’entorn més pròxim, com són la imatge i dades dels progenitors i imatges del lloc de residència. Segons l’Acord, el prestador Telecinco podria no haver adoptat les mesures necessàries per evitar la identificació dels menors afectats, i en aquest sentit, podria incórrer en una infracció de caràcter molt greu, tipificada a l’apartat 4 de l’article 57 de la Llei 7/2101 general de la comunicació audiovisual pel que fa a la difusió del nom, la imatge o altres dades que permetin la identificació dels menors en el context de fets delictius.

L’Acord del CAC, juntament amb l’Informe, s’han enviat a la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia perquè prengui, si escau, les mesures oportunes.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes