El Gobierno sondeja que les CC.AA gestionin el desconfinament

Budó veu un "canvi de tarannà"

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha apreciat aquest dilluns un “canvi de tarannà” al Govern central a l’hora d’afrontar el possible desconfinament de la població pel coronavirus, i ha confiat que serveixi perquè els permetin aplicar el seu propi pla de desconfinament.

Publicitat

“Veiem un canvi de tarannà. Sembla que els territoris podran gestionar el desconfinament. Ho demanem i sembla que els criteris que preveu l’Estat poden anar per aquí”, ha recalcat en roda de premsa telemàtica des del Palau de la Generalitat.

Segons Budó, l’Estat ha actuat de forma “unilateral, sense escoltar a la resta de president autonòmics, quan des de Catalunya es demanaven mesures, s’ignoraven peticions i es prenien decisions tard i malament”.

Per això, ha donat la benvinguda al fet que l’Estat s’obri al fet que els territoris puguin tenir poder de decisió a l’hora de decidir sobre com fer el desconfinament: “El desconfinament no es pot ser uniforme, com es va fer el confinament”.

Així, ha reclamat al Govern central que permeti a la Generalitat aplicar el seu propi pla de desconfinament, i per a això necessiten recuperar les competències en sanitat, seguretat i transport que els van retirar quan es va decretar l’estat d’alarma.

Encara demana el confinament total

“Això no va de batalles polítiques entre partits, governs i administracions. Es tracta de trobar la millor solució per dur a terme el desconfinament”, ha sostingut Budó, malgrat recalcar que encara consideren necessari mantenir un confinament total per relaxar el sistema sanitari i guanyar temps a la pandèmia.

Sobre el pla de desconfinament de la Generalitat, que assessora l’epidemiòleg Oriol Mitjà, la consellera ha explicat que probablement ho aprovaran en un Govern extraordinari a la fi d’aquesta setmana.

En preguntar-se-li si en una Catalunya independent haguessin gestionat millor la crisi, ha argumentat que ho haguessin fet diferent, i que si s’hagués aplicat el confinament total 15 dies abans del decret de l’Estat, “les xifres que hi ha no serien les que són”.

14.000 milions

Després de l’anunci del Govern cenral de destinar 14.000 milions d’euros a les comunitats per afrontar el coronavirus, Budó ha reiterat que “un pagament ja previst, no hi ha ni un euro addicional per la Covid-19, i simplement s’avança”.

“No tenim coneixement de cap pla addicional”, ha lamentat la consellera, que ha explicat que abordaran en el Consell Executiu com han de reaccionar sobre aquest tema i si han de fer front comú amb altres autonomies en aquesta qüestió.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca