Cinc agents de recerca catalans participen en projectes contra el coronavirus amb finançament europeu

L'ICN2, la UB, el Barcelona SUpercomputing Center, l'IRB i l'empresa BCN Peptides han rebut recursos

Cinc institucions de recerca de Catalunya lideren o participen en projectes d’investigació sobre la covid-19 que han captat fons competitius europeus per valor de més de 8 MEUR. Aquests fons formen part de la convocatòria d’ajuts de la Comissió Europea (CE) davant del coronavirus, que ha destinat fins a 47,5 MER a 17 projectes arreu del continent. A Catalunya, els 5 agents que hi participen són l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), la Universitat de Barcelona (UB), el Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS), l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB) i BCN Peptides. Una plataforma per a diagnosi ràpida a partir de mostres de saliva, l’anàlisi de molècules i la identificació de medicació, algunes de les iniciatives.
L’ICN2 encapçala el projecte CoNVaT (Combating 2019-nCoV: Advanced Nanobiosensing platforms for POC global diagnòstics and surveillance), finançat per la CE amb 2,5 MEUR. El projecte treballa en la recerca d’una plataforma pera la diagnosi ràpida i el monitoratge de la covid-19 a partir de mostres de saliva. El mecanisme es basa en la unió dels virus als anticossos immobilitzats en un nanoxip que no requereix d’equipament sofisticat de laboratori, ja que funciona gràcies a un feix de llum que detecta la presència del virus. Els resultats es recullen un smartphone o tauleta.

Publicitat

El dispositiu permetrà també l’anàlisi de diferents variants de coronavirus presents en reservoris animals, com ara ratpenats, i obrirà la porta a monitoritzar l’evolució d’aquests virus i prevenir salts d’espècie. Aquest projecte compta també amb la participació de la UB.

De la seva banda, el Barcelona Supercomputing Center forma part del projecte Excalate4Covid, un consorci europeu format amb el propòsit d’aprofitar els recursos dels supercomputadors de la Unió Europea amb capacitat per analitzar tres milions de molècules per segon i una biblioteca de 500 mil milions de molècules. El consorci ha captat fons per valor de gairebé 3 MEUR. La seva finalitat és treballar amb els millors laboratoris de recerca per contrarestar les pandèmies internacionals de manera més ràpida i eficient.

L’IRB participa al projecte RiPCoNque, amb un finançament d’1,2 MEUR, i que treballa en la identificació de medicació ja aprovada amb potencial per al tractament del coronavirus gràcies a l’ús de tècniques ‘interactome-profiling’ i ‘deep-learning’.

Per últim, l’empresa farmacèutica BCN Peptids està integrada en un projecte de l’àmbit del tractament Solnatide, per a l’exploració de la seguretat, tolerància i eficàcia clínica d’aquest medicament en pacients infectats. Aquest projecte rep 1,6 MEUR de la CE.

Més enllà d’aquesta convocatòria, hi ha altres projectes amb participació catalana que han rebut finançament comunitari. Per exemple, el projecte PREPARE, que és una plataforma que s’activa davant de situacions d’emergència i mesura la preparació de les xarxes d’atenció primària i hospitalàries per atendre ràpidament a nivell de recerca en situació de pandèmia. Hi participen diversos investigadors de l’Institut Universitari per a la Recerca a l’Atenció Primària de Salut Jordi Gol.

Per la seva part, el directori general Digital Excellence and Science e Infraestructure de la CE és el destinatari de l’informe elaborat diàriament des la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) de quantificació de l’evolució de la covid-19 per àrees geogràfiques. Aquesta recerca s’elabora juntament amb investigadors del Centre de Medicina Comparativa i de Bioimatge de Catalunya i de l’Institut de Recerca en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol, amb el suport de La Caixa.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes