Torra demanarà a Sánchez “gestionar directament” el desconfinament a Catalunya

JxCat i ERC han "aparcat" diferències per fer front al coronavirus, segons Budó

Publicitat

El president de la Generalitat, Quim Torra, demanarà al president del Govern, Pedro Sánchez, “gestionar directament” el desconfinament a Catalunya si el cap de l’Executiu planteja un desconfinament asimètric als presidents autonòmics aquest diumenge, en la seva sisena videoconferència per abordar l’episodi de coronavirus.

Ho ha dit la portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, en una entrevista de Catalunya Ràdio: “Vist que hi ha aquesta voluntat de fer un desconfinament asimètric, no igual per tots com vam fer el confinament, el que demanarem com a Generalitat és que se’ns permeti a nosaltres gestionar directament el desconfinament de Catalunya i que se’ns retornin les competències”.

Els nens podran sortir “si les dades ho permeten”

Preguntada per les coincidències entre el pla de desconfinament per a nens anunciat per Sánchez i el presentat per la Generalitat, ha assegurat que són “similars”, encara que el pla estatal prevegi la sortida dels menors a partir del 27 d’abril.

Publicitat

Budó ha advocat per no fixar cap data abans de conèixer les dades epidemiològiques –especialment, després del cessament del confinament total–, i ha assegurat que els nens solament podran sortir “si les dades ho permeten”.

“Els nens porten molt temps confinats i és important que puguin tornar a sortir, però si les dades no són favorables, ho haurem de reservar”, ha afirmat.

En preguntar-se-li per les raons per les quals la Generalitat demanava el confinament total fa una setmana i el desconfinament de menors des d’aquest dissabte, ha dit que cal trobar “petites solucions” per a col·lectius vulnerables encara que la resta de persones segueixin confinades.

La sortida és una activitat “puntual i controlada”, que no contradiu la postura de la Generalitat fins ara –ha dit–, i que ha de ser compatible amb mantenir el confinament per a les persones que no hagin de sortir de casa.

La relació entre JxCat i ERC

Sobre com segueixen les relacions entre els socis del Govern després de la ruptura que va donar lloc a l’anunci d’unes eleccions a Catalunya, Budó ha assegurat que JxCat i ERC han “aparcat” les diferències per fer front a la crisi del coronavirus.

Ha dit que reactivaran la taula de diàleg amb el Govern central una vegada passi la pandèmia, i ha afegit que hi defensaran el dret a l’autodeterminació de Catalunya.

També ha lamentat no haver pogut gestionar l’episodi de coronavirus com a govern d’un Estat independent: “Si haguéssim tingut un Estat, aquesta crisi l’hauríem gestionat de forma diferent. Haguéssim realitzat un altre tipus d’actuacions”.

Mascaretes

Ha recordat que 14 milions de mascaretes es distribueixen des d’aquest dilluns a les farmàcies catalanes, però ha demanat a la ciutadania que no surti massivament a buscar-les: “N’hi haurà per a tots. Que només vagi a buscar-la demà el que la necessiti pel matí, perquè també podrà anar-la a buscar els altres dies”.

Són mascarillas quirúrgiques que, en quiròfans, una vegada usades s’han de llançar; tot així, Budó ha explicat que els ciutadans poden reutilitzar-les fins que es trenquin, o fins que les gomes es donin de si.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca