JxCat carrega contra la “incapacitat” de l’Estat per negociar “fins i tot en moments crítics”

Batet insta Sánchez a "desconfinar les competències" de la Generalitat: "La recentralització ho ha complicat tot molt"

Publicitat

JxCat mostra “escepticisme, prudència i molta cautela” davant els nous Pactes de la Moncloa. En una entrevista telemàtica a l’ACN, el president del grup parlamentari, Albert Batet, ha subratllat que la formació no blanquejarà cap “sistema caduc i fallit”, ni participarà de cap intent de PSOE i Unides Podem per fer “una nova LOAPA sanitària”. “L’Estat, fins i tot en els moments més crítics, és incapaç de negociar amb científics, experts o ajuntaments i comunitats autònomes com resoldre aquesta situació de crisi”, ha sentenciat. Batet també ha instat el president espanyol, Pedro Sánchez, a “desconfinar les competències” de la Generalitat perquè “la recentralització ho ha complicat tot molt”.
Batet ha afegit que, a partir de l’experiència del catalanisme polític i l’independentisme sobre com l’Estat afronta les gestions de les crisis, cal ser “escèptics i prudents i anar amb molta cautela”. En aquest sentit, el president del grup parlamentari ha deixat clar que JxCat no participarà d’un “blanqueig” o d’una “operació de propaganda” del govern espanyol per “maquillar l’Estat”, a partir de la gestió de la crisi sanitària.

De fet, Batet defensa que “el primer que ha de fer l’Estat és desconfinar les competències” de la Generalitat. El diputat independentista considera que Madrid ha de tornar al Govern les seves facultats per elaborar un pla de xoc social i econòmic que acabi amb la crisi derivada de la covid-19. I, segons Batet, la “recentralització” del govern espanyol ha “complicat molt” la gestió de l’emergència sanitària, i n’ha “alentit” una resposta “molt ineficient”.

“És evident que l’Estat no ha demostrat la seva millor cara per al diàleg en aquest aspecte”, ha lamentat Batet. El president parlamentari de JxCat sosté que l’independentisme ha predicat “sempre” amb l’aposta per la negociació. En canvi, opina que l’executiu de Sánchez ha estat “incapaç” de negociar per resoldre la crisi.

Per altra banda, Batet manifesta que la Generalitat sí que ha demostrat “voluntat de cooperar”, i de “forma lleial” tant amb els ajuntaments com amb el propi govern espanyol. De fet, assegura que Catalunya ha mostrat “actitud d’estat”. I que, per la seva banda, s’ha “posat en evidència” la “manca d’eines i decisions” d’Espanya.

Publicitat

L’aportació de l’Estat

El president parlamentari de JxCat també ha demanat a l’Estat que concreti com es traslladarà als ajuntaments i a les comunitats autònomes la flexibilització del dèficit. Batet ha insistit que la crisi l’han d’assumir les administracions i no les empreses o persones -tal com també insisteix contínuament la portaveu del Govern, Meritxell Budó.

En aquest sentit, Batet ha lamentat que el govern espanyol encara no hagi concretat què farà per sortir de la crisi: “Sabem què aporten treballadors i empreses, però no què aporta l’Estat. Pagarà els deutes històrics, l’IVA, o el dèficit de la Generalitat?”. Per Batet, aquestes preguntes s’han de resoldre abans que el Govern pugui abordar les modificacions que ha de fer per adaptar els seus pressupostos a la nova situació econòmica i social.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes