Quaranta anys després, ara sí que toca

La revista Ab Origine dedica un número especial al pujolisme

El preu de la llibertat

Més de 10 anys de periodisme valent, crític i combatiu no adherit a cap partit. Aquesta llibertat ens ha costat subvencions i publicitat, seguim dempeus gràcies als nostres lectors. Fes-te mecenes per només 2€/mes.

No és tan destacada com alguna de les dates clau de Catalunya, com l’11 de setembre de 1714, el 14 d’abril de 1931, el 18 de juliol de 1936 ó el 20 de novembre de 1975; però el 20 de març de 1980 és també una data important que, a més, va marcar una nova era per al Principat. 

Publicitat

Contra el pronòstic de molts, aquell dia, en les primeres eleccions autonòmiques d’ençà la fi de la dictadura franquista (1939-75), Convergència i Unió (CiU), encapçalada per Jordi Pujol, va guanyar les eleccions. S’iniciava així un període ininterromput de vint-i-tres anys que hom ja va batejar en el seu moment com a “pujolisme”. Durant aquell temps, la figura de Pujol va tenir un pes essencial i l’hegemonia de CiU va moldejar aspectes clau del país que duren fins a dia d’avui.

Per aquest motiu, quaranta anys després d’aquella victòria, i disset després de fi de l’última legislatura de Pujol, la revista Ab Origine ha dedicat un especial a aquell període. L’objectiu és explorar alguns aspectes clau d’aquells més de vint anys que contribuïren a conformar la Catalunya actual. 

Així doncs, es vol oferir una anàlisi de conjunt del període, destacant les aportacions de les noves generacions d’acadèmics, historiadors o politòlegs que ja van començar a formar-se intel·lectualment bastant després de 2003. 

Joan Miró enceta un dels primers debats per començar aquest número: què és el “pujolisme”? Quina fou la seva realitat social i els seus objectius polítics? 

Jordi Aragonès parlarà sobre la història del partit que, durant molt de temps va ser l’amo indiscutible del govern a Catalunya i el pilar central de CiU: Convergència Democràtica de Catalunya.

La historiadora i politòloga Paola Lo Cascio, explica el desplegament i les limitacions de l’estat del benestar català

Arnau López Espinosa escriu sobre una de les polítiques més destacades d’aquell període i de gran actualitat avui dia: la immersió lingüística. 

Marc Comerma parla sobre el procés de ‘construcció nacional’ dut a terme durant el pujolisme.

El politòleg Miquel Vila analitza aquest període des d’una perspectiva de “compromís històric” entre diferents forces polítiques.

Els periodistes Àlex Romaguera i David Fernàndez han fet una peça sobre la corrupció durant els governs de Jordi Pujol, de gran rellevància actualment. 

Finalment, hem entrevistat a Miquel Sellarès sobre la història de la transformació dels Mossos d’Esquadra en la policia catalana.

Quaranta anys després, ara sí que ja toca començar a analitzar el pujolisme en clau històrica i començar a ser capaços de fer-ne una lectura de conjunt.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes