Felipe González omet que l’exèrcit fou una peça clau dels Pactes de la Moncloa del ’77

"Si algú creu que enmig de la pandèmia s'ha de trencar el marc constitucional, aquest partit s'està autoexcloent del diàleg"

L’expresident del govern espanyol Felipe González ha defensat que avui hi ha “més instruments” per a un pacte polític que durant els Pactes de la Moncloa del 1977. En una entrevista a RNE, González ha afegit que ara les condicions són moltes en una “democràcia avançada” i ha instat a avançar en el diàleg si falta voluntat. Segons González, aquest diàleg ha de ser “sense condicions prèvies” i respectant el marc constitucional. “Si algú creu que enmig de la pandèmia s’ha de trencar el marc constitucional, aquest partit s’està autoexcloent del diàleg”, ha avisat. Així mateix, ha considerat que la Unió Europea s’ha de coordinar per acordar mesures.

Publicitat

L’expresident ha recordat que quan es van forjar els Pactes de la Moncloa no hi havia ni Constitució ni llibertat sindical. Per tant, segons González, ara hi ha les condicions necessàries per poder arribar a un acord polític. “Tenim una crisi política des de fa anys, per la composició del parlament, però tenim més instruments que abans”, ha conclòs.

En el marc d’aquest diàleg, González ha dit que “no s’ha de jugar ni amb el marc constitucional ni amb el marc europeu” i que s’ha de dialogar amb “tots els que estiguin disposats a assumir responsabilitats per lluitar contra un enemic que és la pandèmia”.

Es tracta, segons González, d’intentar el major diàleg possible perquè “la recessió no es converteixi en una gran depressió”. I ha defensat la importància d’acudir als experts quan els polítics no saben sobre una qüestió.

Preguntat per si li preocupa la presència d’Unides Podem al govern de coalició amb el PSOE, González ha respost que no i que és demòcrata amb el que ha decidit la majoria parlamentària. Això sí, ha avisat que si durant el diàleg algun dels socis del govern o algú altre creu que és moment de trencar les regles de joc de la UE o de canviar la constitució s’estaran autoexcloent. I ha afegit que, en aquest cas, el president del govern espanyol “no ho ha de tolerar”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes