Junqueras: “Necessitem urgentment un estat propi”

El president d'ERC diu que s'ha tornat a constatar que l'estat espanyol no serveix per als ciutadans de Catalunya

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha defensat que Catalunya necessita “urgentment” un estat propi capaç d’afrontar “amb valentia” les reformes que calen pel món que ve. I afegeix que això comença per exercir el dret a l’autodeterminació. En un article que publica aquest dimarts ‘La Vanguardia’, conclou que la crisi pel coronavirus ha tornat a constatar que l’estat espanyol no és útil per als ciutadans de Catalunya. Per aquest motiu, afegeix que avui la necessitat de construir una república catalana “es reivindica encara més urgent i imprescindible que mai”. Coincidint amb el dia de la República, Junqueras ha criticat que l’Estat és “lent de reacció, centralista, nacionalista, militarista, oligopolista i desesperadament ineficient”.

Publicitat

Junqueras comença l’article titulat ‘Construïm la Catalunya del bé comú’ reivindicant que el seu partit fa més de 89 anys que defensa la construcció d’una república catalana que permeti “servir millor els ciutadans del país creant un estat més just, lliure i més pròsper”. Un objectiu que, segons el president d’ERC, enmig de la pandèmia i la crisi econòmica i social que es comença a viure, “es reivindica encara més urgent i imprescindible que mai”.

El president d’ERC ha carregat contra la gestió del govern espanyol de la crisi pel coronavirus. Els hi retreu que no s’escoltin els experts, sinó l’Íbex, la monarquia i l’exèrcit. “No es gestiona amb l’objectiu principal de fer front a la crisi sanitària, sinó des de la propaganda, la bandera i la construcció d’un nou pedaç per salvar el règim, com ja es va fer el 1977”, ha lamentat.

Per a Junqueras, l’exemple d’Alemanya demostra que la coordinació i mai la recentralització de competències és la via per gestionar la crisi. I ha contraposat l’actuació del govern de Pedro Sánchez amb la del Govern que, segons Junqueras, “ho està donant absolutament tot per salvar tantes vides com sigui possible”. “El Govern està liderant i mostrant un cop més la seva eficiència i solvència, en especial els departaments més estretament impactats per la pandèmia”, ha afegit.

En aquest context, Junqueras ha reivindicat la gestió d’ERC des que governa i ha posat l’accent en la inversió en els darrers anys en sanitat i polítiques socials “fins a revertir molts de les retallades que s’havien fet”.
A partir d’ara, segons apunta Junqueras, s’obre un “escenari nou” després del coronavirus. I ha defensat que cal construir una alternativa “des de la socialdemocràcia que permeti situar les persones al centre i que eviti que la crisi la paguin els de sempre”.

“Necessitem construir un Estat del benestar de primer nivell enfortint els poders democràtics enfront dels lobbies i oligopolis, prioritzant la vida, un nou Estat del benestar que ofereixi protecció a tota la ciutadania: econòmica, sanitària, educativa, mediambiental o d’habitatge, i que posi al centre la prosperitat compartida apostant pels sectors econòmics que generen riquesa pel conjunt de la societat. En definitiva, un Estat al servei de la gent”, ha defensat.

Junqueras conclou l’article dient que Catalunya necessita urgentment un estat propi a través de l’exercici de l’autodeterminació i insta a crear l’oportunitat de construir de nou el país que se somia. “Una república de tots i per a tots, al nivell dels estats socials més avançats. Estem preparats, tenim la capacitat, hi tenim tot el dret”, afegeix.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes