Sánchez apel·la a vèncer la “postguerra”

Demana "marge de confiança" a les CCAA que demanen participar més en les decisions i promet que la crisi no serà excusa per recentralizar

Publicitat

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha demanat aquest diumenge a tots els partits “una desescalada de la tensió política” i ha apel·lat directament al PP per vèncer la “postguerra”. Encara que ha advocat també per la unitat de totes les forces polítiques per fer front a la crisi del coronavirus, en el que ha denominat Pacte de Reconstrucció Econòmica i Social, posant com a exemple el consens aconseguit fa 40 anys en la Transició.

“La desescalada en la tensió política ha de començar ja, al més aviat possible. I ha de donar lloc a la unitat, al diàleg, al consens i a l’acord. La millor notícia que podrien rebre els espanyols i espanyoles en sortir de les seves cases és saber que els seus representants polítics han estat capaços de superar les seves diferències i dissenyar junts un gran pla de reconstrucció econòmica i social per tornar a engegar al nostre país”, ha manifestat Sánchez en compareixença en el Palau de la Moncloa.

El cap de l’Executiu ha subratllat que el Covid-19 no distingeix de territoris ni de color polític, per la qual cosa la resposta “ha de ser comuna, unida”. Això ha de fer-se, al seu judici, a través d’un gran pacte de reconstrucció econòmica i social que se segelli en els nous Pactes de la Moncloa que vol impulsar el Govern i que el president vol que es formalitzin aquesta mateixa setmana en una primera reunió.

Deixar l’espectacle de les baralles

Publicitat

Per a aquest objectiu, el cap de l’Executiu ha insistit a deixar enrere “les paraules gruixudes, el llenguatge agressiu” i l'”espectacle de polítics barallant-se”, compromís que assumeix personalment per “responsabilitat” com a president.

“Mentre prossegueixi aquesta crisi, només unitat. Sense retrets ni crítiques ni desvergonyiments”, ha demanat, reclamant primer expressament el suport del PP per vèncer la “postguerra” com a primer partit de l’oposició, però també de la resta de formacions polítiques “sense excepció”.

“Democràcia significa pluralitat, però també unió quan tenim l’atac d’un enemic comú”, ha sostingut Sánchez, recordant l’exemple de fa 40 anys després de la dictadura franquista i demanant a totes les formacions que s’inspirin en ell i en altres pactes anteriors com l’antiterrorista o el de les pensions. “Tots sabem que quan vencem aquesta guerra necessitarem totes les forces país per vèncer la postguerra”, ha reconegut.

“Ens necessitem tots”

En una compareixença en la qual ha recorregut en moltes ocasions al llenguatge bèl·lic en comparar la lluita contra el coronavirus amb una guerra, el president ha admès que en aquests més de 40 anys de democràcia l’acord i el consens no han estat la tònica general, però ha subratllat que el problema ara és “infinitament major” a uns altres. Ha arribat a qualificar-ho d'”immens” i “descomunal”.

“Quan vencem necessitarem totes les forces del país per vèncer la postguerra. Ens necessitem tots, les propostes de tots, la unió de tots. Quants més, millor. A tots els que estiguin disposats, els agraeixo la seva actitud. Estem davant una situació completament nova i ens exigeix un comportament nou. Faré el que estigui a la meva mà per aconseguir aquesta unió”, ha remarcat.

Sánchez considera que no són incompatibles les mesures que està engegant ara el Govern central per frenar la pandèmia amb els reptes futurs una vegada superada la crisi. De fet, ha ressaltat la importància de “començar a parlar de la reconstrucció econòmica i social”.

Sobre les crítiques rebudes en la videoconferència que ha mantingut aquest matí amb els presidents autonòmics, Sánchez ha utilitzat també altres termes com a “demandes legítimes”, “parers” o “realitats” que han plantejat els dirigents de les comunitats, i ha assegurat que “fins i tot les crítiques” les preses com a “benvingudes” perquè és “important mantenir la humilitat” al debat.

A més, ha dit que la resposta que ha obtingut dels presidents autonòmics pel que fa al Pla de Reconstrucció Econòmica i Social ha estat “positiva” i que les “crítiques” manifestades sobre aquest tema han estat “constructives”.

Demana confiança a les CCAA

El cap de l’Executiu ha admès que les comunitats volen tenir una “major capacitat en la presa de decisions”, però ha dit estar “segur” que “entenen que en nivells de tanta incertesa i davant un enemic que no descansa el Govern ha de prendre mesures de manera molt ràpida”, per la qual cosa els ha reclamat un “marge de confiança”.

En aquest sentit, i a la pregunta de si es compromet al fet que l’estat d’alarma no serà excusa per una recentralización a la manera d’una llei com la d’Harmonització de l’any 1982, el president del Govern s’ha limitat a contestar que “sí”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca