ERC demana reprendre la taula de diàleg després de la pandèmia

Tots els partits catalans aparquen les eleccions i prioritzen el Covid-19

ERC ha defensat reactivar la taula de negociació sobre el conflicte català entre la Generalitat i el Govern central una vegada se superi la crisi sanitària del coronavirus, mentre que JxCat ha demanat “reflexionar” sobre això després de la pandèmia.

Publicitat

Així ho han declarat Europa Press els líders de tots dos grups en el Parlament, Sergi Sabrià (ERC) i Albert Batet (JxCat), després que la taula de diàleg entre governs quedés paralitzada pel Covid-19.

Aquesta taula només es va arribar a reunir una vegada, a la fi de febrer, i la segona trobada, previst per a març a Barcelona, no va arribar per la crisi sanitària i ambdues parts van estar d’acord a paralitzar-la per centrar-se en el coronavirus.

SERGI SABRIÀ (ERC)

Encara que Sabrià considera que canviaran les prioritats en la política catalana, ha avisat que el conflicte i la situació dels presos sobiranistes no haurà desaparegut, per la qual cosa defensa que la taula de governs ha de seguir: “Ningú podrà negar que la repressió continua. Per tant, aquella era una eina per parlar de repressió, i d’amnistia i de referèndum com a solució”.

“Al moment que toqui, en què la intensitat baixi, voldrem continuar parlant d’amnistia i de referèndum. Per tant, exigirem que es compleixin els acords”, ha advertit el dirigent republicà.

ALBERT BATET (JXCAT)

Albert Batet ha sostingut que ara la prioritat és la gestió de la crisi sanitària i, quan s’hagi superat, arribarà el moment de “reflexionar” sobre si reactivar la taula.

Així mateix, ha acusat l’Executiu de Pedro Sánchez d’estar prioritzant la recentralización i no correspondre a la “lleialtat” amb què actua el Govern de Quim Torra durant la crisi sanitària.

Eleccions anticipades

Sobre el que sí que hi ha consens entre els partits catalans és que la crisi sanitària ha deixat aparcades les eleccions catalanes que es preveien per als propers mesos, ja que el Govern i els partits estan centrats únicament en la gestió de la pandèmia, han explicat líders i dirigents de les formacions a Europa Press.

A final de gener i després d’una crisi JxCat-ERC, el president de la Generalitat va anunciar que anticiparia eleccions i les convocaria després d’aprovar-se els Pressupostos 2020, però el coronavirus ho ha canviat tot i el mateix Quim Torra rebutja ara parlar de dates: “Estic 24 hores al dia pensant com podem salvar una vida. Aquí està la legislatura”, va dir el divendres en una entrevista de Rac1.

El mateix opina Batet, que, després de recordar que la potestat de convocar eleccions és de Torra, ha defensat que no és moment de pensar en eleccions i sí de trobar solucions a la crisi sanitària, econòmica i social: “L’única cosa que ens ocupa i preocupa és l’emergència sanitària. És el moment de cooperar i col·laborar, de fer un front comú sense partidismes”.

I Sabrià ha assegurat que, des que va esclatar la crisi sanitària, entre els socis de Govern no es parla d’eleccions perquè el focus està a superar-la, i ha afegit que després de la pandèmia les prioritats en la política catalana canviaran, encara que para ERC el model serà “el de sempre: valors republicans i un estat en forma de república catalana”.

LORENA ROLDÁN (CS)

La líder de Cs a Catalunya, Lorena Roldán, comparteix que la prioritat és el coronavirus, i que ara Catalunya necessita un Govern eficaç i responsable, sense pensar en eleccions: “Temps hi haurà per analitzar què ha fet cada qui; també per pensar en una propera contesa electoral. Però, sens dubte, ara és el moment de focalitzar-nos en les dues grans batalles que ens ocupen: salvar vides i ocupacions”.

La dirigent del partit taronja ha reivindicat que en els propers mesos tots els esforços s’han de centrar a resoldre la crisi derivada del coronavirus, i “per a això seran necessàries opcions polítiques moderades, solvents i útils per a tots els ciutadans, que és la vocació” que, al seu judici, sempre ha tingut Cs.

EVA GRANADOS (PSC)

Per part del PSC, Eva Granados ha remarcat que no és moment de parlar de calendaris electorals, i que es podran abordar quan la situació s’estabilitzi: “Encara que aquest Govern estigui en les últimes, en aquests moments hi ha la urgència de salvar vides, empreses i llocs de treball”.

“Ara el que cal fer és estar tots contra el virus”, ha proclamat la portaveu del grup parlamentari socialista, que ha defensat que l’excepcionalitat de la situació requereix col·laboració entre administracions, i no partidismes ni intents d’erosionar governs.

JOAN MENA (COMUNS)

Des dels comuns, el seu portaveu, Joan Mena, ha destacat que la seva prioritat és donar resposta a la crisi del coronavirus: “Ara no és el moment de pensar en eleccions. Una vegada superada l’emergència sanitària i una vegada s’hagi avançat en la resposta social, llavors analitzarem políticament què cal fer”.

Els comuns, que ja havien proclamat candidata a Jéssica Albiach després d’unes primàries, no recuperaran els processos interns i converses per tancar la llista fins que se superi l’emergència i s’impulsi una resposta socioeconòmica, davant la qual veuen “prioritari” aprovar els Pressupostos que van pactar amb el Govern i acompanyar-los d’un programa de rescat social, ha remarcat Mena.

MARIA SIRVENT (CUP)

La diputada de la CUP Maria Sirvent ha subratllat que la formació està ara centrada a articular un pla de xoc amb mesures socials i econòmiques per pal·liar la situació i transformar el sistema: “Estem en un moment d’emergència sanitària, i el que estem fent és preparar una bateria de propostes a nivell social i econòmic”.

Volen un Govern que impulsi mesurades que posin a la gent i als serveis públics al centre, però creuen Torra va en sentit “contrari”, i ha demanat aprovar un fons estructural de reversió de privatitzacions i garantir els ingressos a tota la ciutadania, refent els Pressupostos tramitats per 2020, que Sirvent creu que han quedat desfasats.

SANTI RODRÍGUEZ (PP)

Finalment, el diputat del PP Santi Rodríguez ha apuntat que no és moment de parlar d’eleccions, encara que quan se superi la situació serà necessari un Govern capaç d’afrontar aquesta crisi: “Si aquest Govern ha estat incapaç de governar en condicions normals, menys ho serà en situacions de postcrisis”.

Per a ell, “ara la prioritat és sortir d’aquesta crisi i garantir la seguretat de la ciutadania”, i llavors es podrà parlar de calendaris i estratègies electorals, com la possibilitat de coaligarse amb Cs, amb els quals havien posposat les converses sobre aquesta aliança fins a les eleccions basques i gallegues (ajornades) i no s’han reprès, encara que el PP manté la voluntat d’acord.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes