“Tots ens hem equivocat en algun moment perquè la situació és excepcional”

El Homrani veu "raonable" no reobrir empreses sense mitjans de protecció

Publicitat

El conseller de Treball, Famílies i Assumptes Socials de la Generalitat, Chakir El Homrani, ha dit aquest diumenge que la “decisió raonable” és mantenir tancades aquelles empreses que no tinguin mitjans de protecció enfront del coronavirus, malgrat que des del dilluns estigui permès anar al treball.

“Sóc conscient que hi haurà empreses als quals els costarà garantir els equips de protecció individual (EPIs), però si no els asseguren, no es podrà tornar a obrir perquè podem tenir un rebrot de la malaltia”, ha dit en una entrevista en Rac 1.

Ha advertit que, amb les escoles tancades, la tornada al treball pot portar problemes de conciliació: “Però no podem demanar als treballadors que demanin una excedència i es quedin sense ingressos per estar a casa amb els seus fills i filles”.

Al seu judici, ha de ser possible recórrer a un “permís de conciliació per situacions de crisi vinculades al Covid-19”, i ha afegit que la Generalitat segueix treballant per reforçar el teletreball.

Publicitat

L’objectiu ha de ser donar la màxima seguretat als treballadors, en els seves paraules, per evitar situacions “caòtiques”, i ha demanat a els qui detectin irregularitats que ho posin en coneixement d’Inspecció de Treball o del seu comitè de riscos laborals.

Ertos

Sobre els expedients de regulació d’ocupació (ERTO) a Catalunya, ha afirmat que són una “riuada que des de la Generalitat no s’ha pogut frenar molt”, encara que ha precisat que són rigorosos en valorar si concorren o no els requisits de l’expedient.

“Però més d’un 50% dels expedients que han entrat són molt automàtics, perquè són sectors que l’autoritat sanitària ha tancat”, ha dit.

Residències

Segons ell, Catalunya és una dels comunitats autònomes on s’ha fet una gestió més “transparent” de la situació a els residències d’ancians pel coronavirus, encara que arran de l’epidèmia s’hagi posat de manifest que ha de canviar-se’l seu funcionament.

“Els residències al final són llars on viuen personis, toca posar el criteri sanitari per davant i donar resposta sanitària a un problema que és sanitari”, ha dit.

“En aquest sentit vaig prendre una decisió molt clara”, ha dit sobre el traspàs de competències a la Conselleria de Salut, i ha afegit que fins llavors ambdues consellerias van estar treballant de forma coordinada, en un comitè conjunt.

Ha afirmat que treballen per evitar qualsevol mort: “Tots ens hem equivocat en algun moment perquè la situació és excepcional, no aquí, a tot el món”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes