Cinc president del Parlament signen una carta conjunta contra el règim del 78

Torrent, Forcadell, de Gispert, Benach i Rigol reclamen "plena sobirania"

Publicitat

Els cinc últims presidents del Parlament Roger Torrent, Carme Forcadell, Núria de Gispert, Ernest Benach i Joan Rigol han signat una carta conjunta per commemorar el 40è aniversari del restabliment democràtic del Parlament. A l’escrit, publicat a l’Ara’, hi critiquen els “límits” que tots s’han trobat en la seva tasca i que, segons denuncien, “imposa el règim del 78”, fet que asseguren que ha “perjudicat” els serveis públics catalans i les condicions materials de vida de la població. “Aquells que n’hem exercit la presidència, des de posicions polítiques diferents, compartim la profunda convicció que Catalunya seria un país millor si disposés de plena sobirania”, sentencien a la carta.

A l’escrit, els presidents assenyalen alguns projectes que s’han mantingut d’una legislatura a l’altra, com l’objectiu d’apropar la institució a la ciutadania, la preservació de la memòria història o la igualtat efectiva entre dones i homes, que remarquen que progressivament ha esdevingut una “prioritat” per al Parlament.

Repassen algunes de les 700 lleis aprovades durant aquests quaranta anys, que consideren “determinants” per construir la societat catalana. Algunes, recorden, han estat “pioneres” en drets LGTBI o en matèria de canvi climàtic, mentre que també expliquen que s’ha regulat l’educació, atenció sanitària, habitatge o serveis socials.

Denúncia de l’empresonament de Forcadell

Publicitat

“El Parlament està al servei de la ciutadania, i el sentit de país ha prevalgut sempre en el seu funcionament institucional, curós amb la responsabilitat històrica d’exercir la representació del poble de Catalunya en la seva pluralitat. Cada presidència ha treballat per fer del Parlament una institució exemplar, amb lleialtat al país i la democràcia”, escriuen a la carta. De fet, recorden que és en aquest sentit que els cinc signants han denunciat “repetidament” que l’expresidenta Carme Forcadell, predecessora de Torrent, estigui empresonada “per haver complert fidelment les seves funcions”.

Crisi sanitària

La carta, que arriba en plena crisi sanitària del coronavirus, reconeix que es tracta “d’un moment greu i dolorós”. Així, expliquen que el Parlament ha destinat part del salari dels diputats a l lluita contra la covid-19, mentre que també està estudiant com derivar l’estalvi general el 2019 a Salut.

També posen deures a la cambra per a la gestió de la postcrisi, ja que creuen que les conseqüències del coronavirus “exigiran a la política redefinir el model socioeconòmic de Catalunya”. “Pertocarà al Parlament abordar els debats de fons sobre les alternatives, les estratègies i les mesures a prendre. I estem segurs que, des de la seva pluralitat, estarà a l’altura i sabrà posar el bé comú al centre de totes les prioritats”, conclouen.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes