Tranquil·la, Europa, no hi ha pressa

L'Eurogrup no aconsegueix tancar cap acord sobre la resposta econòmica al covid-19 i reprendrà la negociació dijous

Publicitat

L’Eurogrup no ha aconseguit tancar cap acord sobre la resposta econòmica al covid-19 després de 16 hores de negociació. L’emissió de deute conjunt per fer front a la crisi causada pel coronavirus i les condicions per accedir al fons europeu de rescat (MEDE) són els principals esculls per aconseguir un acord. Les principals desavinences són entre Itàlia i els Països Baixos. Els italians insisteixen en els coronabons i no volen cap condició per accedir al MEDE, mentre els Països Baixos es neguen a parlar de compartir riscos i volen condicions per accedir al fons europeu de rescat. Davant l’amenaça d’un no acord, el president de l’Eurogrup, Mario Centeno, ha decidit suspendre la trobada, que es reprendrà dijous.

“Hem estat a prop d’un acord però encara no l’hem aconseguit”, ha dit Centeno en la piulada en què ha anunciat la suspensió de la reunió. Pel president de l’Eurogrup, l’objectiu segueix sent acordar “una xarxa forta per a la Unió Europea contra els efectes del covid-19 per protegir treballadors, empreses i països i comprometre’s a un ambiciós pla de recuperació”.

Després de 16 hores de reunió, la divisió entre el nord i el sud segueix encallant la resposta econòmica al coronavirus. Tota la nit de negociacions interrompudes i represes no ha apropat les posicions entre els dos blocs per assolir un consens per mobilitzar 500.000 milions d’euros en crèdits. El bloc del nord vol imposar unes condicions per accedir-hi que el sud no està disposat a assumir.

Malgrat que inicialment sobre la taula dels ministres hi havia una proposta per fer front a la crisi en una primera fase, la negociació s’ha encallat en el que els ministres consideren que ha de ser la resposta a la crisi a mig i llarg termini.

Publicitat

Des de l’inici de la reunió dimarts a les 16 hores, dues qüestions han dividit l’Eurogrup: l’emissió de deute conjunt -els coronabons defensats per Itàlia, Espanya i França- i les condicions que s’imposaran als estats que demanin una línia de crèdit del fons europeu de rescat (MEDE).

La pugna sobre el MEDE està en les condicions per accedir-hi. El sud vol accedir a la liquiditat del fons europeu de rescat sense cap tipus de condicionalitat, mentre els Països Baixos –amb el suport d’Àustria i Finlàndia- defensen que no pot ser gratis i que cal establir condicions si es recorre al MEDE, tal com s’ha fet normalment. En aquesta qüestió, Alemanya ha flexibilitzat la seva posició i accepta alleugerir les exigències.

L’altra gran diferència que bloqueja la negociació són els coronabons. Itàlia, Espanya i França defensen un nou mecanisme per mutualitzar el deute que financi la recuperació després de la crisi pel coronavirus, però els Països Baixos, Alemanya, Àustria i Finlàndia, que en aquesta qüestió són un bloc sense fissures, no volen sentir ni a parlar de compartir riscos.

Les primeres mesures, que són les que estaven en l’agenda del dia, són línies de crèdit reforçades de fins a 250.000 milions d’euros utilitzant el MEDE, 200.000 milions en finançament i liquiditat a empreses a través del Banc Europeu d’Inversions i 100.000 milions d’euros per mantenir l’ocupació.

França i Alemanya intenten mediar

Amb Itàlia i els Països Baixos amb les posicions més allunyades, el ministre de finances francès, Bruno Le Maire, i l’alemany, Olaf Scholz, han intentat fer de mediadors entre els dos. “Fem una crida a tots els estats europeus a estar a l’altura del moment excepcional per aconseguir un acord ambiciós”, ha dit Le Maire un cop ja suspesa la reunió.

Per la seva banda, Scholz ha demanat als estats europeus estar “junts” i “permetre aconseguir un bon compromís” pel que fa a la resposta econòmica al covid-19. En la mateixa línia, el comissari d’Economia, Paolo Gentiloni, ha demanat als titulars econòmics “el sentit de la responsabilitat necessari per sortir de la crisi”.

Malgrat la manca d’acord, segons el ministre de Finances dels Països Baixos, Wopke Hoekstra, ha estat un Eurogrup “constructiu”. En una piulada posterior a la reunió, Hoekstra ha reiterat el rebuig als coronabons perquè “augmenten el risc a Europa”, cosa que ha considerat que no seria “raonable”. “La majoria de l’eurozona dona suport a aquesta línia”, ha remarcat. Pel que fa al MEDE, ha subratllat que no seria “intel·ligent” no vincular-ne l’ús a “mesures econòmiques”.

La negociació sobre la resposta econòmica al covid-19 s’encalla a l’Eurogrup en els mateixos punts en què ja ho va fer en la reunió dels caps d’estats i de govern, en la qual Itàlia i Espanya ja van amenaçar de bloquejar qualsevol acord. Ara són els titulars d’Economia i Finances els encarregats d’apropar posicions, cosa que ara per ara no han aconseguit i tornaran a intentar dijous.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca