Josep Maria Benet i Jornet, figura clau del teatre i la televisió contemporanis

Considerat un dels renovadors del teatre català, la seva trajectòria ha estat reconeguda amb nombrosos premis

El dramaturg i guionista Josep Maria Benet i Jornet s’ha mort als 79 anys després de cinc anys de patir Alzheimer i ha estat un dels dramaturgs clau del teatre i la televisió contemporània catalans.

Publicitat

Benet i Jornet (Barcelona, 1940) es va donar a conèixer amb ‘Una vella, coneguda olor’ (1964), obra que havia rebut el premi Josep Maria de Segarra el 1963, i el 1970 va publicar conjuntament ‘Fantasia per a un auxiliar administratiu’ i ‘Cançons perdudes’.

El seu teatre realista va continuar amb ‘Berenàveu a les fosques’ (1972), ‘Quan la ràdio parlava de Franco’ (1979) i ‘Revolta de bruixes’ (1977), i també va conrear el teatre infantil amb ‘Supertot’ (1975), ‘Helena a l’illa del baró Zodíac’ (1975) i ‘El somni de Bagdad’ (1977), entre d’altres.

El 1989 va estrenar ‘Ai, carai!’ al Teatre Lliure, i ‘Desig’, el 1991, al Centre Dramàtic de la Generalitat, i va continuar amb obres com ‘E. R.’, que es va estrenar al Teatre Lliure (1994) i que Ventura Pons va portar al cinema; ‘Olors’, dirigida per Mario Gas (TNC, 2000); ‘Això, a un fill, no se li fa’ (Teatreneu, 2002); ‘L’habitació del nen’ (Teatre Lliure, 2003); ‘Salamandra’ (TNC, 2005); ‘Dones que ballen’ (2010), i ‘Com dir-ho?’ (2013), entre d’altres.

A més a més, va ser guionista de les primeres telenovel·les que va produir Televisió de Catalunya (TVC): ‘Poble Nou’, 1993-94; ‘Rosa’, 1995-96; ‘Nissaga de poder’, 1996-98; ‘Laberint d’ombres’, 1998-00; ‘Nissaga, l’herència’, 1999; ‘El cor de la ciutat’, 2000-2009, i ‘Ventdelplà’, 2005-2010.

La seva trajectòria ha estat reconeguda amb nombrosos premis: el Premi Nacional de Teatre (1995), la Creu de Sant Jordi (1997), el premi de la Institució de les Lletres Catalanes de guions audiovisuals (1998), el Premi Max d’Honor (2010), el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (2013) i la Medalla d’Honor de la SGAE (2015).

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca